Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ: „Била би интересантна трка… Николић, Вучић, Шешељ“

0

Новинар Зоран Пановић каже за РТС да га је мало изненадила одлука председника Томислава Николића да се кандидује на председничким изборима.

Наводи да би предизборна трка била интересантна када би је трчали Николић, Aлександар Вучић и Војислав Шешељ. Пановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да Вучић може да подржи Николићеву кандидатуру.

„За Вучића је најбитнија стабилност и јединство и може поднети жртву и подржати Николића“, каже Пановић.

Seselj vucic nikolic

Навео је да у оквиру СНС-а нема фракција, већ фронтовских подела – на прозападну и проруску страну.

„Постоји више струја у СНС-у и ненамирени, они који нису добили функције, могу бити потенцијал за Николића“, наглашава Пановић.

Истакао је да је Николић током говора поводом Дана државности подсетио колико је пута био нападан, вређан и да је то све поднео и због Србије.

„У томе се може читати нека врста његове горчине, али то отвара питање ако те кандидатуре буде да ли то значи раскол у СНС-у“, објашњава Пановић.

Коментарисао је и образлагања високих функционера СНС-а и коалиционих партнера да је Вучић бољи кандидат, додајући да сам Вучић то никада није рекао.

„СНС је апсолутно већински уз Вучића, али психолошки сигурно није пријатно јер се Николић држао закона као пијан плота, да будем мало циничан, али то је нека његова предност и показало се претходних месеци да он није тако лош кандидат“, сматра Пановић.

Говорећи о томе да ли би било реално да се Николић повуче са преседничке позиције и да не добије страначку функцију назад, Пановић истиче да се то двојако може посматрати.

„Са једне стране то би била нека врста лапота према Николићу, али то више није та партија. Та партија је променила своју политичку ДНК-а и њену суштину сада чини Aлександар Вучић“, указао је Пановић.

Тврди да то није она партија из 2012. године и да „у политичком дервинизму српском Томини људи су буквално маргинализовани или су нестали у смислу битног политичког фактора“.

Одговарајући на питање колико би ситуација да су кандидати и Николић и Вучић одговарала опзицији, Пановић каже да зависи од осталих кандидата.

„Битно је како ће се поставити Војислав Шешељ према та два кандидата, према та два своја ученика, то је јако битно питање и психолошки јако интересантна позиција“, наводи Пановић.

Са друге стане, занимљива је позиција Велимира Илића и Нове Србије, сматра Пановић, који је након одласка од СНС-а наговестио да би могао бити са Вуком Јеремићем.

„Aли зашто сад не би био са Томиславом Николићем, два домаћина, то је такозвана домаћинска Србија“, наглашава Пановић.

Сматра да већи број кандидата даје веће шансе другом кругу.

Пановић истиче да је према истраживањима Вучић након Путина најпопуларнији политичар у Србији и да је Вучић најјачи адут СНС како би се избори добили у првом кругу.

„Питање је колико нама избори у Србији служе као темељ демократије, а колико су као неки инструмент владања“, каже Пановић.

Истиче да је победа у првом кругу најизвеснија ако се кандидује Aлександар Вучић, али да је у Србији други круг избора неправедно сатанизован.

„Други круг је нормалан политички ток. Ево узмите Француску у њој се све у другом кругу решава. И сам Томислав Николић је 2012. године победио у другом изборном кругу“, подсетио је Пановић.

Пановић сматра да ако је неко премијер или Заштитник грађана њихов посао је и сам део кампање.

„И Саша Јанковић не би заслужио поверење дела грађана да није свој посао по њиховом мишљењу обављао добро и коректно. Тако исто гласачи цене рад Вучића као премијера“, рекао је Пановић.

Нагласио је да томе не би придавао толики значај.

„Нама су времена између кампања прљавија него саме кампање. Кампања ће бити ја мислим у стандардима српског блата без неких већих осцилација“, закључио је Пановић.