Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ О НОВОМ ПРЕМИЈЕРУ НИ РЕЧ, шта ће бити са Николићем?

0

Недеље спекулисања о томе ко ће бити канидат владајуће коалиције на председничким изборима окончане су, како је и најављено, “око Сретења“.

СНС је на седници Председништва те странке једногласно одлучила да актуелног премијера Александра Вучића предложи Главном одбору странке за председничког кандидата.

nikolic vucic foto mos

Коначан став биће познат у петак, а одлука о Вучићевој кандидатури изнела је на светлост два важна питања – шта ће бити са Томиславом Николићем и ко ће бити премијер?

Што се првог питања тиче, Вучић је гостујући на РТС нагласио да „жели да настави да сарадњу са Николићем“.

Вреди истаћи и да је у, како је Вучић рекао „врло прецизном“ саопштењу СНС наведено да се Вучић обавезује да да у најбољој вери настави разговоре са данашњим председником Томиславом Николићем и покуша да обезбеди пуно државно јединство свих одговорних фактора у Републици Србији, у намери да се Србија одбрани од “снага прошлости и обезбеди њен даљи напредак”.

Када је у птању премијерско место, Вучић није желео ништа да каже о томе. На питање кога види на том месту, рекао је да му „не пада на памет да о томе говори“, али је изјавио да неће бити премијер након председничких избора.

Медији су претходних дана спекулисали да би на то место могао да дође Ивица Дачић. „Блиц“ писао о томе да је изгласавање скупштинске већине за постављање Дачића на место премијера „готово извесна ствар“.

И регионални медији су писали о томе да би на место премијера могао да дође Дачић, док је са друге стране „Јутарњи лист“ оценио да је Томислав Николић „политички отписан“.

Николић је у уторак у јавност изашао са речима да “мисли да су се он и Вучић све договорили”, те најавио и да ће ускоро бити саопштена одлука.

Он је рекао да наравно да Александар Вучић може да победи, чак и лакше од њега, али да може да победи и он.

„Не видим да је лоше да неко мисли (да је Вучић бољи кандидат), али не и да износи тако нешто ако то није став странке“, рекао је Николић.

На питање о подршци СНС-а, Николић је рекао да уз њега и Вучића стоји исти проценат чланства и да ће онај ко буде кандидат добити гласове целе странке.

„Истраживања Галуп медије су била јасна – Александар и ја имамо шансе да победимо. Одлучићемо оно што је најбоље за Србију. Не очекујте да неком својом одлуком пореметимо односе у Србији“, рекао је Николић.

Упитан да ли постоји могућност да не сарађује са Вучићем ако Вучић буде кандидат, Николић је кратко одговорио: „Не постоји“.

Ипак, “Блиц” је раније писао да Николић не одустаје од канидатуре, и да је чак наводно спреман да на изборе изађе и без подршке СНС.

СНС је у саопштењу након седнице Председништва невела да се Александар Вучић обавезује Вучић је гостујући у емисији “Упитник” на РТС навео да “ко би гласао за мене, гласао би и за њега”.

“Он је најбољи могући кандидат, али ово је процена због стабилности и три-четири одсто које би могле да одлуче. Процена је да бисмо овако могли лакше против оних који су се ујединили да Србију врате назад“, рекао је премијер.

„Планирам и да радимо заједно и немам никакав проблем с тим, али треба да видимо како да победимо. Много волим Томислава Николића, много волим свакога, али највише волим Србију“, додао је Вучић.

Николић се од доношења одлуке није оглашавао, али су зато многи коалициони партнери изразили честитке. Лидер СПС Ивица Дачић навео је да је то једина логична и рационална одлука и исказао подршку, а своју подршку исказали су и лидер ЈС Драган Марковић Палма и лидер ПС Александар Вулин.