Прочитај ми чланак

ВЕЉА ИЛИЋ: Вучић је стручњак за маркетинг и обмане, Шешељ је његов “тројански коњ”

0

Видите да о Николићу све најгоре причају неки министри и напредњачки функционери. Мени личи да ће Вучић бити кандидат СНС. Познавајући Вучића, сигуран сам да њему неће пасти на памет да поднесе одставку на место председника странке, ако постане шеф државе. Он је апсолутиста, неће лако да се одрекне ни једне власти.

Вучић је апсолутиста, неће се одрећи ниједне власти

Видите да о Николићу све најгоре причају неки министри и напредњачки функционери. Мени личи да ће Вучић бити кандидат СНС. Познавајући Вучића, сигуран сам да њему неће пасти на памет да поднесе одставку на место председника странке, ако постане шеф државе. Он је апсолутиста, неће лако да се одрекне ни једне власти.

Velja_Ilić_MC

Запамћен је као човек који је са чачанском колоном дао највећи допринос у рушењу Слободана Милошевића у петооктобарској револуцији. Био је министар у четири владе. Две, на чијем је челу био Војислав Коштуница, једној у којој је премијер био Ивица Дачић и једној , чији је кормилар био Александар Вучић. У три је водио ресор уско везан за грађевину, а у четврој је био министар без портфеља. Први је подржао Томислава Николића на председничким изборима на којима је освојио власт, победивши Бориса Тадића на изборима 2012. године.

Од тада, па до пре месец дана, Нова Србија, странка чији је лидер партиципирала је у власти са Српском напредном странком, а онда је Вељи у његовом стилу „пала ролетна“ због разних напредњачких (не)чињења.

И таман, када га је већина јавности, а посебно први човек Србије Александар Вучић отписала, сматрајући га политички немоћним да нашкоди власти, чачанки лав пустио је још једном своје оштре канџе заривши нокте дубоко у Вучичећеву владу…

Отворајући две афере које су неприкосновену власт Александра Вучића уздрмале из темеља, много јаче и жешће него сви потези целе опозицје у последње две године.

Прва афера коју је открио су малверзације у „Коридорима“ обелодањујући извештај о пословању те фирме (за који твдри да га је добио од Зоране Михајловић) који је сачинило Министарства грађевнарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Друга, која је озбиљно пробудила јавност, а и уздрмала Вучићев кабинет – обелоданио је слике министра здравља Златибора Лончара са припадницима некадашњег земунског клана.

5

Велимиру Илићу се спочитавало да је окренуо „ћурак наопако“ баш зато што није добио место директора „Коридора“. Међутим, он тврди, да није било у питању директорско место, већ да му је трпило пукло када је видео и када је схватио да је све једна велика обмана народа и празна прича и да је СНС почела отворено да „вршља по одборима нове Србије и врбује чланство“ и када су“ покушали да му преотму странку коју је направио“.

– Није у питању директорска функција у „Коридорима“. Када погледате онај извештај који сам представио јавности, кажите ми, молим вас, да ли би ико нормалан отишао за директора у онај криминал? Тамо се не зна где су паре ишле, све плаћано дупло. Па нисам ја неписмен, као већина у Вучићевој Влади, ја сам инжењер, ипак. Не могу они мене тако лако да пређу, како су то замислили. Они мисле – сви су овде луди, па не виде шта се ради и да све могу да покрију лажима у медијима које контролишу.

Изнесем извештај у коме су све саме малверзације, проневере 25 милиона, плаћани дупли пенали, који је сачинила комисија Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре…А онда се сви баве тиме како је Веља добио извештај, а не шта у извештају пише. Као и слике за Лончара, иста прича – важније је ко ми је дао слике, него што је министар био близак са земунцима, каже у интервју за „Сведок” председник Нове Србије Велимир Илић.

Сведок: Ви опет у опозицију? Неки кажу зато што нисте добили оно што сте очекивали?

Велимир Илић: Да вам кажем – није ту у питању, што ја нисам лично ништа добио. У питању је одбрана принципа, Вучић све обмањује на исти начин, а неко то мора да изађе и да каже. Мени је прекипело, ја то гледан и слушам већ годинама и веровао сам у почетку у то што прича, док нисам увидео да је човек стручњак за маркетинг и обмане. Све што прича народу све је обмана – од преговора о Косову, преко тога да ће боље живети, “ево само што нисмо почели, до тога да нама одлично иде”…И молим Вучича да не ради толико, што он више ради народ све горе живи.

Молим га да спава до 10 ујутру не би ли Србији коначно кренуло на боље. Немој да устаје, само нека спава, само немој да он толико ради. Јер он једино што стварно ради то је држање конференција за штампу с циљем лагања народа и убеђивања да добро не виде да су им новчаници празни и да живе све теже и горе, по систему – верујте Вучићу, не верујте сопственим очима.

С: Ви сте први подржали СНС пред председничке изборе 2012…

В.И: Нова Србија и ја лично подржали смо Томислава Николића као председничког кандидата, а онда је његовом победом направљена та прва влада са СНС, у којој је Дачић био премијер. Ми смо Томи дали подршку и, можда, одиграли и одлучујућу улогу да он добије те изборе и постане председник Србије.

С: Када смо већ код Томислава Николића, шта кажете на његов положај тренутно? Да ли мислите да постоји било каква могућност да Николић буде поново кандидат СНС на предстојећим председничким изборима?

В.И: Не верујем да ће га кандидовати. Томислав Николић је бачен у сенку, изблаћен у медијима , али Томислав Николић је, то не би требало да забораве и његови напредњаци, човек који је основао СНС и који је био њен први председник и чија победа на председничким изборима 2012. је довела СНС на власт.

С: Његов статус код СНС?

В.И: Он је у странци коју је основао, а оставио наследнику – понижен. То би требало да виде чланови и симпатизери СНС и да не забораве да их је Тома довео на власт, а и Николић не би требало да се преда и повуче. Он је када је постао председник Србије поднео оставку на место председника странке, чиме је изгубио утицај на дешавања у странци, а они који су били блиски с њим, а и њему, гурнути су у страну. А видели сте да о Николићу све најгоре причају неки министри и напредњачки функционери. Мени личи да ће Вучић бити кандидат СНС. Занимљиво је да власт никако да да тог кандидата, све се нешто чека и развлачи.

6

С: Уколико се Вучић кандидује за председника и буде изабран , да ли мора да поднесе осатвку на место председника СНС?

В.И: Ако је Томислав Николић то учинио требало би да уради и Вучић, ако постане председник Србије. То је после тога што је Тома урадио, морална обавеза сваког следећег председника који је шеф странке. Али познајући Вучића, сигуран сам да њему неће пасти на памет да поднесе одставку на место председника странке, ако постане шеф државе. Он је апсолутиста, неће лако да се одрекне ни једне власти.

С: Откуда и зашто, ако је СНС јака, толико велики као што тврди – паничан страх од кандидатуре Вука Јеремића?

В.И: Слушајте, неко ко је толико јак колико они причају преко ових својих медија, не би требало да га хвата паника од било кога, а не од једног јединог озбиљног противкандидата.

С: То није одговор?

В.И: Једно је шта они причају, реалнст је савим другачија. Они су највећа странка у Србије, али није СНС цела Србија што они покушавају да представе. Паничан страх је и од тога што народ није задовољан и што ништа није извесно и ако они то покушавају тако да представе, да од Вучића и СНС никог јачег нема. Избори су увек велики тест.

С: Анкете најављују да би у други круг могао да уђе Шешељ, ако другог круга буде. Како се то Вама чини?

В.И: Чини ми се немогуће, тим анкетама ништа не верујем, а препоручио бих и Вучићу да им не верује, јер се зна да у њима увек води онај ко плати. Друго, то јасно показује везу између Вучића и Шешеља, игра се на карту Војислава Шешеља како би се направила слика у јавности да је Шешељ јак и да је, баш како је то и Вучић рекао, једини озбиљан кандидат по систему – ти мени сердару, ја теби војводо. Приметите да Шешељ никада не напада Вучића и нигде, већ само Николића. Шешељ заправо није никакав кандидат опозиције, нити је опозиција, већ тројански коњ ове власти, онако како је ту улогу имао и у време Милошевића. Он је најозбиљнији трговац на српској политичкој сцени.

С: Јесте ли Ви одлучили кога ћете подржати?

В.И: Како да одлучимо када још не знамо све кандидате и када избори још нису расписани? Ми ћемо да одлучимо и изјаснићемо се када избори буду расписани званично, али јесмо одлучили кога сигурно нећемо поржати, ако буде кандидат за председника. Нова Србија никако неће подржати Александра Вучића, ако буде кандидат за на председничким изборима.

С: Да ли СНС уопште има парламентарну већину?

В.И: -То је сада немогуће утврдити. Парламент не заседа, све је измештено из институција. Формално, кажу да имају, у суштини то је једна велика непознаница ,а посебно ће бити непознаница док не видимо како ће се развити ствар око председничког кандидата владајуће већине.

С: Зашто је објављивање Лончаревих слика сензација када се и у судским списима он помиње као „доктор смрт“?

В.И: Вероватно зато што ти судски списи нису показани у јавности, слике које сам изнео су први доказ да се Лончар дружио са земунцима. Оно што је важно је да нико ко је требало (полиција и тужилаштво) није реаговао на те слике, да је Лончар и поред свега и даље министар здравља и ако је онај фудбалер за кога је Лончар лагао да сам од њега купио слике, дематовао све што је рекао министар и још рекао да је он Лончара упознао са земунцима. У свакој другој земљи министар би летео из владе, или поднео оставку после оваквих ставри ,а код нас премијер брани министра Лончара за његово дружење с криминалцима.

С: Како објашњавате чињеницу да су доласаком СНС на власт – судски ослободјени Цане Суботић, Динкић и Карић?

В.И: То не могу ја да објасним. Такво питање морате да поставите оном Вашем пријатељу са којним сте својевремно играли шах. Он као премијер који се у све разуме, од грађевине до правосуђа, мора то да објасни, као што мора да објасни и како су неки други похапшени за које нису изведени докази, па су пуштени после неког времена.

С: Уколико су „невини“ да ли за њихов прогон мора неко да одговара и ко?

В.И: Требало би да одговара онај ко их је прогонио. Али бојим се да ће све те одштете за та и таква хапшења без доказа – да плати држава и грађани Србије.

С: Да ли је, уколико се распишу и парламентарни избори, то крај СПС?

В.И: Не знам да ли је крај, али СПС би требало добро да размисли о својим потезима, и о томе ко им кроји капу, ако имају намеру да постоје и после ове власти.

С: Како ће СПС подржавати кандидата СНС за председника, а водити кампању за себе на парламентарним изборима и како је то уопште могуће?

В.И: То је немогуће. Не знам, требаће им Вучићева спретност у обмањивању да успеју да изврте своје бирачко тело, ако буду расписани парламентарни избори. Ако буде та и таква комбинација, СПС ће бити у великом проблему.

С: Да ли опозиција под оваквим медјима уопште треба да изађе на изборе?

В.И: За то сам да увек треба да се изађе на изборе. Бојкотовањем избора ништа се не добија, то је и искуство показало некада раније. Сада је важно да се опозиција уједини и стане у једну колону иза једног председнићког кандидата како се гласови не би расипали.

С: Зашто многи у Србији нападају Трампа?

В.И: Нисам се бавио тиме, у последње време се више бавим нашим проблемима него Трампом. Лично, мени је Трамп симпатичан. Ја сам вам за ону девизу – прво почисти своје двориште, па онда гледај у комшијско.

Отишли су само они који су купљени функцијама

С: Медији су писали да су отишли бројни одбори Нове Србије широм Србије. Колико је истине у томе?

В.И: Отишли су они који су имали функције и које су уценили или купили. Бирачи и чланови нису, а и нису отишли одбори, отишли су појединци. То је потврдила и седница Главног одбора Нове Србије, која је била у суботу у Чачку. Од 139 одбора колико имамо у Србији 128 је било присутно и ја сам затражио да се изјасне о политици коју водим. Сви су једногласно подржали политику коју водим као председник Нове Србије и коју ће странка водити у наредном периоду.

С: Отишла су Вам три потпредседника странке? Како сте то поднели?

В.И: Свима сам им пожелео срећан пут и срећу у даљем раду. Једино ме људски и емотивно погодио одлазак Велимира Станојевића. За остале немам коментар. Ја сам им свима опростио, али не знам како ће они себи да опросте.