Прочитај ми чланак

THE SAKER: Зашто је Флинов одлазак уједно и Трампов крај

0

Неокони и дубока држава су победили, али с њиховом победом пропала је последња шанса да САД избегну колапс.

Пре мање од месец дана упозорио сам да се у САД одвија „обојена револуција“. Мој први доказ била је такозвана „истрага“ коју су CIA, FBI, NSA и други водили против Трамповог кандидата за позицију саветника за националну безбедност генерала Мајкла Флина. У понедељак увече план уклањања Флина коначно је успео и генерал је морао да понуди оставку, коју је Трамп прихватио.

2

Хајде да одмах разјаснимо једну ствар: тешко да је Флин био светац или савршено паметан човек који би самостално спасио свет. То свакако није случај. Међутим, Флин је био угаони камен Трампове национално-безбедносне политике. Ако ништа друго, Флин се одважио да уради незамисливо: изјавио је да пренадувана америчка обавештајна заједница мора да се реформише. Такође је покушао да кроз Савет за националну безбедност председнику потчини CIA и Здружени генералштаб.

Другим речима, Флин је покушао да се ухвати укоштац са највећим моћницима и ауторитетима у CIA и Пентагону и да их поново потчини Белој кући. Флин је такође желео да сарађује са Русијом. Не због тога што је био русофил, идеја да је шеф DIA Путинов фан је смехотресна, али Флин је био рационалан и разумео је да Русија није претња САД или Европи, и да Запад и Русија имају заједничке интересе. То је за Вашингтон још један апсолутно неопростив став.

Неокони који управљају „дубоком државом“ сада су приморали Флина на оставку под идиотским изговором да је телефоном разговарао са руским амбасадором отвореном, небезбедном и очигледно прислушкиваном линијом. И Трамп је прихватио оставку.

Откад је ушао у Белу кућу, Трамп трпи ударац за ударцем од неоконских медија, Конгреса, свих холивудских премудрих „звезда“, чак и од европских политичара. И сваки ударац је претрпео без узвратне реакције. Нигде није било његовог чувеног „отпуштен си“ (Трамп је био главна звезда ријалитија у којем је често користио ову реченицу; прим. прев.). Али још увек сам се надао. Желео сам да се надам. Осећао сам да је моја дужност да се надам.

ТРАМП ЈЕ САДА ПРОСТО СЛОМЉЕН

Али сада нас је Трамп све издао. Сетите се како је Обама открио право лице кад је лицемерно оптужио свог пријатеља и пастора Џеремају Рајта јуниора? Данас нам је Трамп показао своје право лице. Уместо да одбије Флинову оставку и отпусти оне који су се усудили да смештају ове смешне оптужбнице против Флина, Трамп ју је прихватио. Ово није просто чин бедног кукавичлука већ и невероватно глупа и самопоражавајућа издаја, јер ће сад Трамп бити сам, потпуно сам у суочавању са типовима попут Матиса и Пенса – крајње идеологизованих хладноратовских ратника који желе рат и просто не маре за реалност.

Понављам, Флин није био мој херој. Али, у сваком случају, јесте био Трампов херој. И Трамп га је издао.

Последица ће бити огромне. Трамп је сада просто сломљен. Дубокој држави је требало само две недеље да кастрира Трампа и натера га да се потчини моћницима. Они који би стали иза Трампа сад ће осећати да он не би стао иза њих, и сви ће се од њега удаљити. Неокони ће се осетити усхићено због елиминације свог најопаснијег непријатеља и, охрабрени том победом, гураће даље, дуплирајући снагу притисака изнова, изнова и изнова.

3

Готово је, народе, дубока држава је победила. Од сада ће Трамп постати пословични шабос-гој (shabbos-goy; човек који уместо Јевреја суботом обавља послове које они не раде јер им религија тако налаже; прим. прев.), тј. курир израелског лобија. Хасан Насарлах (вођа Хезболаха; прим. прев.) био је у праву кад га је назвао „идиотом“.

Кинези и Иранци ће се отворено смејати. Руси неће – биће пристојни, смешкаће се и настојати да виде може ли бити спасено макар зрно здраворазумске политике. Нешто ће можда и моћи да се спаси, али било какав сан о партнерству између Русије и САД је ноћас умро.

Лидери ЕУ ће, наравно, славити. Трамп није ни близу онолико велики баук колико им се учинило. Испоставља се да је отирач, што је веома добро за ЕУ.

Куда све ово води милионе нас који себе видимо као „шаку јада“, која ради све што може да се одупре империјализму, рату, насиљу и неправди? Мислим да смо били у праву кад смо се надали, јер је нада све што смо имали. Не очекивања, само нада. Али сада је објективно остало веома мало разлога за наду. Једно је сигурно: вашингтонска мочвара неће бити исушена. Мочвара је победила. Ако ништа, одређену количину утехе можемо наћи у две непорециве чињенице:

1. Хилари би била далеко гора од сваке верзије Трампа;

2. Да би поразила Трампа, „дубока држава“ је морала жестоко да ослаби америчку и англоционистичку империју. Попут Ердоганових чистки, које су оставиле турску војску у расулу, антитрамповска „обојена револуција“ нанела је огромну штету репутацији, ауторитету и кредибилитету САД.

СЛЕДИ ПОРАЗ САД НА СВАКОМ НИВОУ

Прву тезу не треба објашњавати, стога ми допустите да разјасним другу. У свом мрзитељском бесу против Трампа и америчког народа (тј. „шаке јада“), неокони су морали да покажу своје право лице. Одбијањем да прихвате резултат избора, уличним немирима, демонизацијом Трампа неокони су открили две кључне ствари: да је америчка демократија лакрдија и да су они окупациони режим који влада против воље америчког народа. Другим речима, баш као Израел, САД су потрошиле сваки кредибилитет, а, пошто су, опет као Израел, изгубиле могућност да застраше непријатеље, практично им није остало ништа: ни кредибилитет ни могућност присиле. Тако да, неокони јесу победили, али с њиховом победом пропала је последња шанса да САД избегну колапс.

Трамп је, упркос свим својим грешкама, учинио услугу САД на рачун Глобалне Империје. Трамп је такође био свестан да „још више истог“ није опција. Желео је да води политику пропорционалну стварним капацитетима САД. Флиновом оставком неокони су поново у потпуности преузели кормило – игра је готова. Сад ће идеологија опет однети превагу над стварношћу.

Трамп је вероватно могао да учини Америку, ако не „поново великом“, онда барем јачом, тј. великом светском силом која би у преговарању користила своје полуге да се избори за најбоље могуће споразуме. С тим је сада готово. Будући да је Трамп срушен, Русија и Кина ће се вратити на своје предтрамповске позиције: чврст отпор иза којег стоје воља и капацитет за конфронтацију и пораз САД на сваком нивоу.

Прилично сам сигуран да у Кремљу данас нико не слави. Путин, Лавров и други сасвим сигурно тачно разумеју шта се догодило. Ово је једнако ситуацији као да је Ходорковски успео да сруши Путина 2003. године. Заправо морам да одам признање руским аналитичарима који већ неколико недеља пореде Трампа са Јануковичем, који је такође изабран вољом народне већине, али није успео да покаже довољно чврстине која је потребна да се заустави „обојена револуција“. Али ако је Трамп нови Јанукович, да ли су САД нова Украјина?

Флин је био угаони камен Трампове спољне политике којој смо се надали. Постојала је реална шанса да ће овладати огромним, надуваним и свемоћним трословним агенцијама и тако преусмерити америчку моћ на борбу против правог непријатеља Запада: вехабија. Без Флина цела ова концептуална грађевина пада у воду. Остављени смо да се носимо с типовима и њиховим антииранским изјавама; кловновима који импресионирају само друге кловнове.

4

Данашња победа неокона је велики догађај који ће вероватно бити ,потпуно погрешно представљен у званичним медијима. Иронично, Трампове присталице ће такође настојати да је минимализују. Али реалност је да је – ако се не догоди чудо у последњем минуту – готово са Трампом и надама милиона људи у САД и остатку света који су прижељкивали да неокони изгубе моћ путем мирних избора. То се очигледно неће догодити.

Видим веома мрачне облаке на хоризонту.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ