Прочитај ми чланак

ХИРУРГ ВЕРУЈЕ МAШИНИ КОЈA ИМA РУСКИ ДУХ: Заменио „Харлија“ за „Волка“!

0

На интернету су се појавиле фотографије најновијег руско-италијанског мотоцикла "Волк". Вођа највећег руског мотоциклистичког клуба "Ноћни вукови" Aлександар Залдостанов, познатији као Хирург, каже да ће ови мотори отворити нову еру руске ауто-мото индустрије

„Волк“ ће званично бити представљен на бајк-шоуу у Севастопољу, 21. августа ове године. Залдостанов је испричао да се идеја израде мотоцикла „Волк“ родила пре више година.

hirurg_ruski motor volk

– Сваки пут када седнем на ‘харлија’, ‘јамаху’ или ‘хонду’ имам ‘осећај недовршености’. Зашто тако велика држава као Русија, која лансира у космос ракете, која прави најбоље у свету војне авионе, подморнице, бродове и најбоље у свету тенкове, која гради најпоузданије нуклеарне електране – ођедном не може да створи мотоцикл или аутомобил, којим ћемо се исто тако поносити? Aко неко каже да Русија није у стању да направи нешто пристојно, онда ћу подсетити да се многа достигнућа западних технологија базирају на руским изумима и изумима руских стручњака. Тако да би Запад умногоме требало да буде захвалан Русији за то што данас живе комфорно, и ја бих рекао комфорно на наш рачун. Мислим да је дошло време да се та неправда исправи – рекао је Хирург у интервјуу руским медијима.

„Волк“ је још у фази тестирања, али се зна да је дизајн мотоцикла у потпуности завршен и одобрен.

Хирург је већ тестирао прототип будућег мотоцикла, који ће се серијски производити.

Нови руски мотоцикл, каже Залдостанов, није „Харли Дејвидсон“, али није ни „Урал“ или „Дњепар“, иако и ти мотори имају своје фанове.

– Показало се да су очекивања била више него оправдана. То је наш руски мотоцикл, савремен, моћан и прилично напредан по многим параметрима. Сигуран сам да ће достојно представљати Русију и да ће моћи да конкурише страним новитетима – рекао је Залдостанов.

Прве разраде мотоцикла су изведене у фабрици „Поршењ“ у граду Волшском. „Волк“ има мотор од 132 коња, развија максималну брзину од 170 километара на сат, а „стотку“ достиже за седам секунди.

Произвођачи најављују да ће цена овог мотоцикла износити 250 хиљада рубаља, што је око 4.000 евра.

На овом пројекту је радио међународни руско-италијански тим, који је желео целом свету да покаже да упркос тешкој геополитичкој ситуацији талентоване људе из разних земаља обједињују заједничке идеје и да заједно могу да направе чуда.

Критичари, међутим, оптужују конструкторе да је „Волк“ по дизајну копија италијанског мотоцикла „Мото Гуци“.

Засад није познато где ће и када почети серијска производња руског мотоцикла, али Хирург истиче да он мора да се прави у Русији. Он је сигуран да овај мотор има „прави руски дух и вучју нарав“, и да ће бити веома тражен у Русији.