Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ: Синиша Мали да поднесе оставку!

0

Испред Скупштине града почео је данас у 15 сати још један протестни скуп Иницијативе “Не да(ви)мо Београд”, а главни захтев је оставка градоначелника Синише Малог, као и свих других надлежених које иницијатива сматра одговорнима за рушење објеката у Савамали.

Протест Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ завршен је данас испред зграде тужилаштва и судова у Катанићевој улици одржавањем помена правди, јавном интересу и одговорности. Испред зграде су прочитани одломци приповетке Радоја Домановића „Вођа“. По завршетку протеста док су се грађани разилазили, са звучника се чуо посмртни марш.

На почетку скупа окупило се око 500 људи, али број је већ увелико прешао и пар хиљада, док пристиже још присталица који су опремили заствама са грбом Београда и транспарентима.

Колона је кренула на Трг Николе Пашића, одакле ће ићи Теразијама, Краља Милана, Славијом до Тужилаштва.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Баш када су први редови стигли до Цветног трга, дочекао их је разапет транспарент са „Стигли долари? након што је уследило мало комешање, али су протестанти само наставили својом путањом ка Славији.

Овај део путање је обезбеђивала полиција. Такође, са хотела „Славије“ висио је још један транспарент противника Иницијативе.

Претходно су организатори протеста и њихове присталие одржале говоре испред Скупштине града.

– Јако нам је важно да притисак грађана не престаје и даје наду да можемо да вратимо ову државу. Ово је наша држава.

Шетаћемо данас до тузилаштва и тамо приредити један мали перформанс који ће показати шта мислимо о овој ситуацији. Очекујемо да ће Мали поднети оставку, а да ће та оставка бити уважена, као и да ће тужилаштво поднети тужб, да би цео случај био процесуиран – рекао је Добрица Веселиновић из Иницијативе.

Окупљенима се са бине испред Скупштине града обратио Радомир Лазић, члан Иницијативе.

– Близу смо победе Ево ја сам поново на истом месту, браво за истрајност и спремност да се боримо за наш град свим срцем, истином и солидарношћу. Данас је још јасније да се на челу нашег града налазе криминалци за шта нема више оправдања, одлагања и глуматања. Синиша Мали не сме више остати на челу Београда. Нећемо допустити да се са непочињеним неделима прети активистима, суди новинарима, грађанима. Ово је ваш град, ваше срце – поручио је Лазић.

За микрофоном сменила га је професорка Правног факултета Весна Ракић Водинелић.

– Уверена сам да нисмо народ са којим ће моћи да раде шта хоће. Немамо одговор на питање шта се десило пре десет месеци, а ово окупљање је и отпор сили која је једним потезомелеминисла државу, баш у трену када је ту државау позвала да донесе одлуку. Морамо да уверимо службе да је њихова обавеза да штите нас грађане – рекла је проф. Ракић Воденлић.

Као говорнице биле су и Јованка Глигоријевић и Миња Богавац.

Подршку организаторима скупа пружио је Војни синдикат Србије, Полицијски синдикат Србије, Синдикална организација „Застава оружје“, Независни синдикат просветних радника Војводине као и Центар за заштиту потрошача Бегеј из Зрењанина.

Такође, на скупу си и предстваници удружења „Подржи РТВ“, Локални фронт из краљева, Удружење станара из Ниша.