Прочитај ми чланак

Британци открили: Бугарска полиција шверцује мигранте преко Србије

0

Бугарска полиција помаже кријумчарима да мигранте са Блиског истока превезу у Србију - све до Београда, наводи се у прилогу британског "Скај њуза"

 

Репортери овог медија боравили су на граници Србије и Бугарске, где су разговарали са припадницима српске граничне полиције, као и са њиховим колегама из Аустрије који пружају помоћ нашим полицајцима, али и бројним мигрантима који су користили услуге кријумчара приликом напорног пребацивања преко планина на границе двеју земаља.

621669_bugarska-nemiri-migranti-foto-reuters-1_f

Један од њих је и Азад Али, Ирачанин који је са породицом прошао голготу бугарских планина, о чему је говорио за „Скај њуз“.

– Били смо у планинама три дана и три ноћи, а два дана смо били без хране и воде јер су нас кријумчари оставили саме. Деца су ми се скоро смрзла – руке су им поцрнеле од хладноће. Било је то ужасно време за нас. Трећег дана смо се спустили на пут, кријумчар је дошао таксијем да нас пребаци до Београда. Нико не може да пређе планине без помоћи кријумчара, који сарађују са полицијом. Видео сам полицајца како распоређује мигранте у кола – прича Али. Његов избеглички сапатник Абдул Кадри из Авганистана каже да га је двапут враћала са границе српска полиција, а други мигранти откривају да су безуспешно покушавали прелазак и по 10 пута.

Искуства српских граничара подржавају причу миграната. Братислав Станојевић из пограничне јединице МУП-а Србије објашњава који је најчешћи начин пребацивања миграната из Бугарске у Србију.

– У 99 одсто случајева кријумчари пребаце мигранте из прихватних центара до планина које мигранти сами савладавају, након чега их друга група кријумчара преузима кад пређу у Србију. Ипак, чим откријемо систем који користе, они мењају руту. У последње време кријумчари се ограђују од миграната тако што паркирају возило испред ресторана у којем се мигранти скупљају, с кључевима у колима, и онда мигранти сами користе возило да се пребаце до одређене дестинације. Нико не жели да буде заустављен у планинама јер је то доказ да су дошли из Бугарске – објашња Станојевић.

Српски граничари спремају се на нови прилив миграната који ће нагрнути са пролећем. У тим настојањима користе се и најсавременијом технологијом – попут топлотних сензора – како би детектовали мигранте на чак 10 километара удаљености. Репортерима “Скај њуза” граничари су показали фотографије миграната који покушавају да пређу планине.

У видео-снимку из јуна 2016. године види се 50 миграната како искачу из жбуња и улазе у аутобус који их чека крај пута. У снимку из новембра 2016. мигранти чекају на пумпи како би их покупили кријумчари са два возила, а на трећем снимку, из децембра 2014. године, водич прати мигранте у Димитровград, где их чекују кријумчари.

Границом патролирају и Французи, Словаци, Словенци и Чеси

Осим аустријске, на граници Србије и Бугарске патролирају и припадници полиција других ЕУ земаља – Француске, Словачке, Словеније и Чешке.

Патролирања српске и аустријске полиције почела су 12. јануара. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је на конференцији за новинаре у децембру прошле године најавио да се разматра могућност да Србија буде укључена, са државама чланицама ЕУ, у процес реадмисије, враћања илегалних миграната у Авганистан и Пакистан.