СНИМАК ИЗ СИБИРА збунио научнике

4

Снимак рике снежног леопарда потпуно је збунио научнике: "Нисмо имали појма да то може".

Снежни леопарди спадају у најугроженије врсте дивљих мачака и, иако настањују подручја од Авганистана и Индије до Непала и Кине, Пакистан, Русију и Монголију, сматра се да их је у дивљини остало тек неколико хиљада.

Untitled

Самим тим је снимак снежног леопарда у Бурјатској, југоисточном делу Сибира, вреднији.

Али научнике је заправо изненадила рика овог леопарда. Сматрало се да због нешто другачијег развоја гласница не могу гласно рикати и да се готово никад не чују.

Међутим, снежни леопард на снимку био је одлучан да дозове женку, пише „Сајберијан тајмс“, преноси „Спутњик“.

Водец́и руски стручњаци за дивље животиње остали су затечени кад су преслушали снимак.

– Многи још увек верују да ове велике, тајновите мачке не ричу због физиономије грла која се разликује од лавље, тигрове и других леопарда. Овај снимак доказује да нису у праву. На њему можете видети великог мужјака како дозива женку у време парења – рекао је Дмитриј Медведев, председник организације за заштиту снежних леопарда у граду Иркутску.

 • ЏЕРОНИМО

  Килиманџаро је снегом покривена планина , висока 19,710 стопа, и кажу да је то највиша планина у Африци. Њен западни врх Масаи, називају Нгаје Нгаи – Божја кућа. Уз сам западни врх налази се сасушена и смрзнута лешина једног леопарда . Нико није разјаснио шта је тражио леопард на тој висини.“
  – Ернест Хемингвеј, Снегови Килиманџара.

 • Слава Богу

  Кад се ја деда огласим риком из планине где сам понекад на послу због дрва, моја Баба, Бог да је види зна шта ми треба па ми одмах ужурбано допреми половче љуте домаће ракије и комат сувог меса и парче проје „а за воду је ни питати нећу“.

 • Рашинац св.

  НИЈЕ ТО ЈЕДИНА ОБЛАСТ КОЈУ НАУЧНИЦИ ПОГРЕШНО ТУМАЧЕ!“Загадили“ су човечанство незнењем и глупостима!

 • Бобан за Царевину Србију

  Што ти је Фебруар! Мада мој Циле кад се огласи овај звучи ко баба…