Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ГЛУМАЦ ПОРУЧИО: Није ми у генетском коду да мрзим Србе

0

Шибенски глумац Леон Лучев и ратни ветеран из деведесетих изнео је на Фејсбуку свој став о тренутној ситуацији у кључној филмској институцији у Хрватској коју су разна удржења ратних ветерана оптужила "за финансирање и промовисање антихрватских памфлета".

Велика бура дигла се на културној сцени Хрватске пошто је Хрвоје Хрибар, челник Хрватског аудиовизуелног центра (ХАВЦ), прошле недеље дао оставку после негативног налаза државне ревизије и бурних реакција неких удружења ратних ветерана.

637469_leon-lucev_f

Хрватски Државни уред за ревизију нашао је неке неправилности у раду ХАВЦ-а и сугерисао увођење праксе по којој ниједан филм у Хрватској неће моћи да се сними без одобрења Владе, што су тамошње филмаџије дочекале са великим негодовањем.

Лучев је и сам учествовао у рату у Хрватској из кога је изашао 1992. са 60 одсто инвалидитета. Генерал Младић звао их је Мазалинове усташе, пише Лучев на својој Фејсбук страници.

„Не размишљају сви бранитељи исто. Али сви смо били у истим говнима, делили исту бол, ране, ПТСП, трауме, тескобе… Зашто смо различити. Моје деде и баке били су партизани. Нисам се могао поистоветити с усташтвом. Фашизам ми није у генетском коду. Нисам мрзео. Девојка Сања, коју сам тада волео, била је Београђанка. Нисам могао мрзети Србе као народ. Ни то немам у генетском коду“ написао је глумац.

„Из перспективе себе као бранитеља пишем ово како бих баш као такав бранитељ и с дубоком вером да оваквих бранитеља има пуно дао подршку институцијама, деловима овог система који вреде, који су то практично доказали и потврдили, који у себи носе поруку онога за што сам се борио и борим. Поруку слободе“, стоји у посту на Фејсбуку

„Једна од тих институција је ХАВЦ. Институција иза које стоји један живот и једна каријера. Да, добро сте чули. Један живот. Живот Алберта Каповића оснивача тог центра. Он је дао живот да би се данас у свету гомилале филмске награде и говорило о хрватском таласу. Да би се говорило о једној од најбољих европских филмских институција“, пише, између осталог Лучев, члан ансамбла ријечког ХНК“, написао је између осталог глумац.

Ево његовог поста у целости: