Прочитај ми чланак

ГРУЕВСКИ ОТВОРЕНО: Сорошев фонд и страни центри моћи хушкају Албанце и …

0

Македонији су потребни ванредни парламентарни избори који ће донети несумњиву победу једне од партија јер ће само то омогућити формирање владајуће коалиције и нове владе, изјавио Никола Груевски.

nikola-gruevski-sinhua

Донедавни премијер и лидер највеће македонске партије ВМРО-ДПМНЕ додатно је нагласио: „Потребни су нам заиста нови ванредни избори. Најбоље је да се дође до нечије несумњиве победе, чија год била, јер би то отворило пут и формиању владе и реформама. Ако ВМРО-ДПМНЕ на тим изборима добије макар и само један посланички мандат мање од победника – борићемо се у Собрању свим демократским средствима, али достојно, а не ндостојно као СДСМ који је изгубио и почео да слави победу. Чак себе све до данас назива победником“.

Грусевски је прокоментарисао позив ЕУ-комесара Јоханеса Хана да се у Македонији формира широка коалиција. „Он је током разговора схватио да је широка коалиција за Македонију проверено неуспешна концепција. Ми смо то већ имали 2001. када је почињала политичка криза и то није дало резултате јер је држава постала нефункционална“, појаснио је Груевски.

Он је за стање у држави оптужио „стране центре моћи“, „неке дипломате“ и Сорошев „Фонд за отворено друштво“, нагласивши да цела та структура подржава опозицију.

Уз то, лидер ВМРО-а оптужио је Сорошев Фонд за отворено друштво, да већ 2-3 године има задатак да га на све могуће начине оцрни код албанске стране.

„Њихов циљ је био да нас представе као националисте који мрзе Албанце, као шовинисте, као да смо нека врста претње Албанцима и да је све што радимо против Албанаца“, рекао је Груевски.

Министарство иностраних послова Русије почетком фебруара је такође оценило да је актуелна криза у Македонији изазвана „спољним мешањем“ и да се диктира из иностранства – изношњем ултиматумских захтева – ко ће ући у састав нове владе у Скопљу, а ко не.