Прочитај ми чланак

СРБИ ЗAПОСЛЕНИ НA ИЗГРAДЊИ КОРИДОРA 10: Бугари нас тероришу!

0

Српски радници који раде на Коридору 10 за бугарску фирму “Еуро алијанс”, која је главни извођач радова, тврде да свакодневно трпе мобинг надређених.

Koridor1_1000x0

Саша на терену са колегама, Фото: Приватна архива

Један од радника Саша Ивановић каже да не може више да ћути и да је одлучио да по цену отказа изнесе у јавност овај проблем:

– Договор је био да радим 40 сати недељно за плату од 71.250 динара, плус 3.660 динара аконтације. Већ прву плату су ми скратили за 20.000 динара.

Шеф: Мобинг не постоји!

Шеф Зоран Јанчев тврди да не постоји мобинг у фирми:

– Они не знају шта је мобинг. То их је неки адвокат научио и посаветовао шта да раде. Ти људи раде и по годину дана у фирми, да је истина све што причају не би могли да издрже. Ја не бих трпео малтретирање ни месец дана, а не толико дуго – помало љутито нам је рекао Јанчев.

Саша тврди да, осим што раде за много мању плату, сваки дан трпе притисак шефова:

– Шефови од раног јутра вичу на нас и прете речима: „Aко то не завршите, можете да идете одавде! Ништа не радите!“ – истиче Зоран и тврди да радници немају ни адекватну опрему:

– Седам месеци смо од опреме за рад имали само шлемове. У воду где су спроведени каблови за струју улазили смо са цокулама, јер нисмо имали чизме, и када се ухватимо за пумпу за воду удари нас струја.

– Једног колегу је шеф чак и псовао што тражи одмор. Стално се деру на нас: „Само тражите паре!“, а ми само хоћемо оно што смо зарадили.

Поред свега овога радници трпе и физичко насиље:

– Радио сам у рупи, а изнад мене су била још двојица колега. Случајно нам је остала арматура димензија 1.5 са 1.75 на путу, а требао је да прође камион. Шеф је почео да се дере што то нисмо склонили и бацио је мрежу на нас – прича Саша.

Бригадир Слађан Станојевић каже да је добио отказ зато што није желео да ради посао за који није обучен.

– Тројица машиниста из моје групе неће да возе машине зато што нису задовољни платом. Због тога ме је шеф Стефан месецима терао да возим виљушкар, иако немам положено за то. Недавно сам одбио да возим, а онда је он почео да виче на мене: „Нећеш само да шеташ и да ништа не радиш!“. Питао сам га како то да сам му до јуче био добар и он ме је унапредио, а сада не ваљам. Послали су ми решење о отказу, али тужићу фирму.