Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА: Суд закључио да усташки поздрав ‘За дом спремни’ никог није вређао

0

Против Дамира Маркуша је на основу анонимне пријаве покренут прекршајни поступак, а суд је закључио како Маркуш никога није вређао.

damir-markus-6122w

Прекршајни суд у Дарувару у четвртак је неправоснажно ослободио припадника ХОС-а  Дамира Маркуша, пише нет.хр.

Маркуш је, наиме, прошле године на промоцији своје књиге  ’58 – ХОС у одбрани Вуковара и Богдановца’ публику поздравио са „За дом“, а гости су му одговорили: „Спремни!“

Против њега је на основу анонимне пријаве покренут прекршајни поступак, а суд је закључио како Маркуш никога није вређао, нити је на промоцији књиге величана НДХ.

Судија Петар Маливук Јовановић рекао је како „се сваку изговорену реч мора довести у контекст“, те се није сложио да је поздрав „За дом спремни“ фашистички поздрав и да се њим не вређају нечији осећаји. 

Маркуш се, такође, оградио од НДХ и нагласио како није хтио омаловажавати жртве нити будити авете прошлости.

У пресуди је закључено како је Маркуш окупљене на промоцији књиге поздравио са „За дом“, док су они сами, без да их је он позвао, узвратили са „Спремни!“.

Током поступка није доказано да је Маркуш икога вређао својим речима, нити се на њему појавила особа која је послала пријаву против њега.

А какве ће све последице произвести оваква одлука хрватског суда погледајте у видео клипу емисије „Бујице”, коју води познати хрватски новинар Велимир Бујанац који је познат у тамошњој јавности по чињеници да сматра да су у Јасеновцу већином страдали Хрвати и то од комунистичке руке после Другога светског рата.

Гост његове емисије „Бујица, у којој се разматрало о усташком поздраву „За дом спремни” и ослобађајућој пресуди за Дамира Маркуша, био је адвокат Звонимир Ходак,  познат у хрватској држави по својим на суду клијентима –  Миле Дедаковић Јастреб, Тихомир Блашкић, Јосо Мраовић и Владимир Загорец – а који су се истицали, почетком 90-их, у прогонима и убијању Срба у Далмацији, Славонији и Хрватској.