Прочитај ми чланак

Александар Прица: Све српске општине имаће обучене за рад са ЛГБТ заједницом

0

БЕОГРАД - После обуке за рад запослених у систему социјалне заштите са сексуалним мањинама у свакој локалној самоуправи је један правник, социјални радник и психолог обучен за рад са ЛГБТ заједницом, рекао је представник организације Дуга Александар Прица.

FILE - In this June 29, 2015 file photo, a gay couple holds hands during a news conference celebrating marriage equality in Austin, Texas. A government survey released on Thursday, March 17, 2016, finds growing acceptance of gay relationships, living together before marriage, and other changes in American family relationships. (AP Photo/Eric Gay, File)

Канцеларија за људска и мањинска права и организација Дуга заједно спроводе тренинге за запослене у социјалној заштити, како би на што адекватнији начин помогли ЛГБТ особама.

Директорка Канцеларије Сузана Пауновић рекла је да је циљ обуке био да се развије свест о толеранцији према сексуалним мањинама, да се највише радило са младима, као и да је најважније то што су у програм укључене и неразвијене локалне средине, чиме је обухваћена цела Србија.

Александар Прица је новинарима у Палати Србија рекао да је највећи проблем што се ЛГБТ особе плаше да своје проблеме изнесу запосленима у социјалној заштити, Министарству унутрашњих послова или у здравственом систему и да су кроз тренинге запослени у систему социјалне заштите обучени да на адекватан начин сагледају проблеме сексуалних мањина.

„Не могу да кажем да су ЛГБТ особе имале не знам каквих проблема у систему социјалне заштите, али до сада као и у другим системима нису користили услуге. ЛГБТ популација, уколико има проблема и треба да се обрати МУП-у, систему социјалне заштите, просто се плаши. Због стигме, дискриминације“, рекао је Прица.

Директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту Татјана Грнчарски казала је да ће се Завод залагати да се са мањинама поступа професионално и да се у центрима за социјални рад искорене предрасуде о сексуалним мањинама, ако постоје.

„Треба да се промени приступ појединцима који припадају сексуалној мањини и да се помогну породицама да лакше прихвате опредељење свог члана породице“, рекла је Грнчарски новинарима.