Прочитај ми чланак

Зашто је Чедомир Јовановић помогао Чанку?

0

Београд -- Од јуче политичка јавност у Србији се пита: зашто је Чедомир Јовановић помогао Ненаду Чанку.

cedomir-ceda-jovanovic

Прелазак лидера једне странке у посланички клуб друге партије непознато је последњих 25 година вишестраначја у Србији.

Прелетања, коалиције, трговина посланичким мандатима – све су то већ виђена маневрисања у скупштинским редовима. Међутим, први пут у историји вишестраначја лидер једне странке напушта свој посланички клуб како би спасао други.

Намеће се питање – шта, осим напрасне љубави, заправо веже Јовановића и Чанка?

“Мене је јако изненадио тај савез у смислу да сам очекивала да је Лига права опозиција Александру Вучићу па чак и по цену да остане без посланичког клуба“, рекла је сада самостална посланица Мариника Тепић.

После њеног одласка из посланичког клуба, захваљујуци Чедомиру Јовановићу то се, без обзира на очекивања, није догодило.

“Има нешто што се мени допада у овом потезу а то је порука да је ружно да учествујете на једној посланичкој листи да добијете мандат онда напустите странку и тврдите да је мандат ваш“, рекла је Мирјана Чекеревац, скупштински извештач.

“Странка није једна замишљена бака која се шета и скупља гласове. Странку чинимо сви па тако и моја маленкост и сви ми и хиљаде и хиљаде гласова из тог Панчева које сам ја представљала“, додала је Тепић.

Ни одлазак представника Панчеваца, па ни прелазак једног члана ЛДП нису привукли толику пажњу колико јесте чињеница да се ради о њеном лидеру. Ни то, кажу није случајно.

“Могао је да замоли неког од својих али мислим да то онда не било у фокусу медија и јавности нити би то допрло до посланика и посланица којима је то сназна порука“, рекао је Зоран Стојиљковић са ФПН.

“Чини ми се да је ово порука против трговине мандатима што се у скупштини често догађа. Не мора да значи да је у овом тренутку било трговине мандатима али то је неки мој утисак“, додала је Чекеревац.

Није немогуће да ЛДП И ЛСВ припремају терен за случај да буде парламентарних избора, пошто их је на претходим коалиција са СДС Бориса Тадића једва избацила изнад цензуса.

“Заједно су само имали 5% онда тај потенцијал треба сачувати јер када се то одвоји онда вам просечан бирач у Србији каже зашто бих ја гласао за њих када ће они пропасти и неће ући у парламент“, додао јеСтојиљковић.

Поред Тепићеве, посланичке клубове матичних странака напустили су и Санда Рашковић Ивић, Дијана Вукомановић и Ђорђе Вукадиновић и са још неопходна два посланика оформили посланички клуб “За спас Србије – Нова Србија” у јавности означен као клуб Вука Јеремића .

С обзиром на спекулације да је Мирослав Алексић – НС , водећи се својим интересима, одлучио да подржи Јеремића, није немогуће да ће и Борис Тадић, када одлучи на коју ће страну, остати без свог посланичког клуба. Да би опстала, посланичка група мора да има пет посланика. Тренутно је од укупно седам званичних пет клубова са минималним бројем посланика.