Рушење власти у Румунији — спречавање заокрета ка Русији

12

Протести у Румунији, иако су били усмерени против уредбе којом се декриминализују многи случајеви корупције, могли би да имају и дубљи смисао са циљем да се уруши новоизабрана социјалдемократска влада која би потенцијално могла да се окрене сарадњи са Русијом, сматрају аналитичари у емисији „Свет са Спутњиком“.

rumunija protesti kolaz

У Румунији протести трају и даље, упркос томе што је тамошња власт повукла спорну уредбу, додуше њихов интензитет више није као првих дана, када је на улице у једном тренутку изашло преко пола милиона грађана. Иако су ти протести били највећи од времена свргавања комунизма у тој земљи, данас се на трговима румунских градова окупило свега неколико десетина грађана.

Међутим, причу о румунским протестима треба почети са ситуацијом још од пре последњих парламентарних избора. Некадашњи дописник Танјуга из Румуније Драгослав Марковић тврди да је Запад био уплашен тиме што је левица имала највише изгледа да дође на власт, сматрајући да би управо они били ти који би земљу могли да окрену ка Русији, поготову ако се узме у обзир недавно размештање противракетног штита у тој земљи.

„Целокупна ситуација — доношење спорне уредбе, подршка десничарског председника народу… Све то личи као да је неко умешао прсте, а не сме се заборавити какав фактор представља милијардер Џорџ Сорош на Балкану, који би такође могао да буде умешан у целокупну причу“, каже он.

Политиколог Стефан Сурлић сматра да је Румунија за Запад важна због геостратешког положаја, као и да је тај фактор био пресудан приликом њеног приступања Европској унији. Тиме се ЕУ територијално спојила са Грчком, преко Бугарске, иако реални стандарди за њен улазак у Унију нису били испуњени.

Марковић тај геостратешки значај види и као линију према Русији, у супротном поставља се питање зашто би се НАТО и САД било чега и плашили. Запад је сматрао да је увлачењем Румуније у НАТО и размештањем противракетног штита тај посао урађен, међутим доласком левице на власт тај страх је поново завладао, а ово је био један од начина да се он елиминише, додаје Марковић.

Међутим, откуда Западу такво мишљење када тек изабрана власт није повукла ниједан потез којим би се наслутио заокрет ка Русији, запитали су се и Марковић и Сурлић, будући да су, како тврде, и левица и десница у Румунији проевропски и пронатовски настројени.

Штавише, Марковић каже да, иако је Румунија историјски повезана са Русијом, будући да их је управо она ослободила од Турака, Румуни се те чињенице стиде, па су чак и декретом укинули ћирилицу још 1860. године.

Са друге стране, спољнополитички аналитичар Бранислав Поповић каже да се овде не ради само о томе кога подржавају политичке партије, било Русе или Американце, већ да је поента била извући људе на улице, што је у Румунији изузетно тешко изводљиво.

С обзиром да су протести данас драстично изгубили на интензитету, саговорници Спутњика сматрају да до нових избора највероватније неће доћи. Сурлић тврди да то не одговара ниједној политичкој опцији, с обзиром да су избори одржани свега пре два месеца, те да би то био јасан знак нестабилности у земљи. Поповић такође тврди да ће расплет овог скандала проћи без већих последица по тамошњу власт, иако Марковић сматра да би цела ова прича могла да буде само шлагворт за рушење социјалдемократске владе.

 • Запад пуца по свим шавовима, Пољска И Румунија уз фашистичку украјину су на истоку европе једини и највернији западни трабанти.Ово је направљено да би нова Румунска власт била кооперативна и послушничка западу и да неби врдала.

 • Dmitry Sarutov

  Aga, čitav svijet su rusofobi i sve što se čini je protiv Rusije. Čak sunce ide na zapad protiv Rusije!

  • Сербо Макеридов

   Дубок си ко бунар, свака част.

  • Simerijanac

   Усташо, посјетиш ли икада септичку јаму на Овчари ?
   Ја сам недавно био тамо, а она ми је послужила мјесто тоалета.

 • Vujajlovic Duska

  Ja Rece Putinu da oce Srbi vozom do Krima za 5 Sati a San Petesburga za 10 Sati i on bufalno shvatio neka ako ako ako

 • Милутин

  Пуцате, ЕУ сатанисти, по свим шаовима. Ако мислите да можете наследити америчку хегемонистичку политику по Европи и по свету, варате се јер вам једна по једни слободарска држава окреће леђа и гледају како да се спасе од пропасти у ђавољем загрљају, и наравно тражећи спас у Руској заједници на свим пољима сарадње.

 • Frojd

  ….da, to je sigurno….cela Jevropa ima da budu, bacuske….

  • Simerijanac

   Не претјеру неуро, није цијела Европа али Молдавија, Румунија, Бугарска, Грчка, Македонија, Србија ( са Косовом и Метохијом наравно), Република Српска, Бијелорусија, Малорусија и Новорусија у догледно вријеме улазе у руску сферу. Дакле, све православне Европске земље, а тај савез би се могао назвати Нова Византија или Трећи Рим.

   Који ће нам куррац Чеси или Португалци напр, а и они су Европа.

  • Frojd

   ….ahahahaha…hahahahaha…ahahahaha….
   …batke, a kad ce to da budne, a….

  • Simerijanac

   Написао сам горе, слијепац.
   Ил’ не читаш пажљиво ил’ ти је слаб вид очињи.

   Радуј се због овога. Радуј !

   И уживај : https://www.youtube.com/watch?v=O8FabSjLK_g

  • stefan bakus

   Nemoj tako, trebaju nam cehinje znas vec.

  • Simerijanac

   Чехиње нам требају, али нам нетреба Чешка.