Прочитај ми чланак

МЕДИЈУМ ГАЛУП (АНКЕТА): Председничке изборе и без Вучића добија Николић

0

Уколико би се сутра одржавали избори за председника Републике Србије, за кандидата Српске напредне странке Томислава Николића гласао би убедљиво највећи број испитаних. Поверење би му указало 43,6 одсто гласача.

Томислав Николић (Фото: Синхуа)

Томислав Николић (Фото: Синхуа)

Уколико би се сутра одржавали избори за председника Републике Србије, за кандидата Српске напредне странке Томислава Николића гласао би убедљиво највећи број испитаних. Поверење би му указало 43,6 одсто гласача.

Иза њега се налази кандидат дела опозиције Вук Јеремић са 13,2 одсто, затим кандидат радикала Војислав Шешељ са 11,2 одсто, кандидат Демократске странке Саша Јанковић са 8,3 одсто, кандидат Двери Бошко Обрадовић са 6,5 одсто, кандидат ЛДП Чедомир Јовановић са 2,7 одсто, кандидат СДС Борис Тадић са 1,9 одсто и кандидат ДСС Александар Поповић са 1 одсто подршке бирачког тела.

1109960743

Уколико би се Томислав Николић кандидовао самостално, без подршке Српске напредне странке, за њега би гласало 37,2 одсто уписаних бирача, док би у том случају Вук Јеремић добио наклоност 15,4 одсто, Војислав Шешељ 12,4 одсто, Саша Јанковић 9,4 одсто и Бошко Обрадовић 7,1 одсто гласача. Свој глас Александру Вучићу дало би 5,8, а Ивици Дачићу 3,1 одсто грађана Србије са правом гласа.

Истраживање „Медијум галупа“ показује да ако би поред СНС, Томислава Николића подржала и Социјалистичка странка Србије и остале коалиционе партије актуелни председник Србије добио би поверење 50,2 одсто гласача.

dd

Резултати анкете показују и варијанте за други круг председничких избора. У случају да Томислав Николић одмери снаге са Војиславом Шешељем, за Николића би гласало 69, док би радикалски лидер добио 31 одсто гласова. У дуелу Николића и Саше Јанковића, садашњи председник државе обио би гласове 66 процената гласача, а дојучерашњи омбудсман 34 одсто. Да се у другом, коначном изборном процесу нађу Николић и Вук Јеремић, актуелни шеф државе добио би поверење 58 одсто грађана, док би за бившег генералног секретара УН гласало 42 процента грађана Србије.

Више је оних који сматрају да је однос између Вучића и Николића добар (38,2 одсто), него оних који сматрају да је лош (22,4 одсто). Међу онима који сматрају да је њихов однос лош више је оних који сматрају да је за то крив Вучић — 7 одсто, а 3,8 одсто сматра да је крив Николић, док 9,4 одсто сматра да су обојица подједнако криви.

ff

Преко две трећине (67 одсто) присталица СНС сматра да Вучић треба да подржи Николића као кандидата за председника Републике Србије, свега 7,9 одсто је против тога, док преосталих 21,8 одсто није сигурно.

Присталице опозиционих странака су више против Вучићеве подршке Николићу него за подршку: ДС 50 одсто против, свега 2,8 одсто за, а сличан је став и СДС.

Испитивање јавног мњења „Медијум галупа“ спроведено је од 20-29. јануара на узорку од 1.236 испитаника у Србији без Косова, у урбаној и руралној средини. Реч је, како се наводи, о национално репрезентативном узорку пунолетних грађана Србије.