Прочитај ми чланак

ЦИГАРЕТЕ СВАКИХ 6 СЕКУНДИ „однесу“ један живот

0

Од последица здравствених компликација узрокованих конзумирањем цигарета, односно дуванских производа, у свету сваких шест секунди умре једна особа, што је око шест милиона људи годишње.

pusenje-cigareta-dete0-p

Од последица здравствених компликација узрокованих конзумирањем цигарета, односно дуванских производа, у свету сваких шест секунди умре једна особа, што је око шест милиона људи годишње.

Подаци Светске здравствене организације (WХО) показују да би, уколико се не ограничи конзумација цигарета, овај број 2030. године могао износити осам милиона.

Претпоставља се широм света има 1,1 милијарди пушача старијих од 15 година. Око 80 посто њих живи у земљама са слабије развијеним економијама.

Извештаји Организације за економски развој и сарадњу (ОЕЦД) за 2015. годину показују како у Грчкој 39 посто људи конзумира цигарете, што је највише у свету. Следи Индонезија са 38 посто, па Летонија са 34 посто.

Међу топ десет земаља налазе се и Чиле, са 30 посто, Мађарска са 27 посто, Естонија и Кина са 26 посто те Русија, Француска и Шпанија са по 24 посто.

На 11. месту налази се Турска са 23,8 посто. У тој земљи 2000. године цигарете је конзумирало 32 посто од укупног броја становника.

Конзумација цигарета светској економији доноси годишњи трошак од трилион долара.

Многе земље широм света користе различите облике борбе против пушења. Поједине уводе забране пушења на јавним површинама, укидају лого и бренд произвођача цигарета са паковања и на паковањима цигарета истичу упозорења о штетности пушења.

Универзално паковање цигарета прва је увела Аустралија 2012. године, а четири године касније то су учиниле Француска, Велика Британија и Ирска.

Извештаји Европске комисије показују да у Европи годишње од последица конзумације цигарета умре и до 700.000 људи, а да се на лечење болести узрокованих конзумацијом дуванских производа потроши 25,3 милијарди евра.

Светска здравствена организација је 2008. године покренула мере од шест корака названих ”МПОWЕР”.

Пакет мера састоји се од анализе, заштите од дима цигарета, подстицања грађана на остављање цигарета, упозорење јавности на штетности духанских производа, забране промоције, рекламирања и спонзорисања духанских производа те повећања пореза.

Извештај о глобалној епидемији дувана 2015. године показује да се на првом месту земаља које примењују мере СТО за смањење конзумације цигарета налази Бразил, а следе Иран, Мадагаскар, Нови Зеланд, Панама и Турска.

Сваке године у Кини, у којој је забележено 300 милиона пушача, од болести узрокованих пушењем умре више од 1,3 милиона људи, показују подаци СТО.

Ирска је прва земља у Европи која је покренула забрану пушења и то 2004. године.

Аустралија је земља у којој су цигарете најскупље, а цене варирају између 17 аустралијских долара (око 12 евра) и 45 аустралијских долара (око 32 евра) по паковању.