Прочитај ми чланак

СУД: Хрватска мора да плати пилоту ЈНА због мучења

0

Суд у Ровињу је пресудио да Хрватска мора да исплати одштету од 50.000 евра бившем пилоту ЈНА Томиславу Божовићу који сада живи у Пули, пишу Вечерње новости.

18133894045457804a19468815238357_v4_big

freeimages.com

Суд у Ровињу је пресудио да Хрватска мора да исплати одштету од 50.000 евра бившем пилоту ЈНА Томиславу Божовићу који сада живи у Пули, пишу Вечерње новости.

Суд је утврдио да су га хрватске снаге мучиле у ратном затвору у Керестинцу иако је у децембру 1991. године напустио војну службу.

Међутим,када је дошао из Тузле у Хрватску одмах је ухапшен и осумњичен за ратне злочине, а након тога су следиле тортуре у затвору где га су га дочекали војни полицајци у пуној ратној спреми. Сви од реда су га тукли, а међу њима је била и млада полицајка. Уз тучњаву су га и вређали, стављали пиштољ под врат и сместили у самицу.

У тражењу одштете за мучења која је прошао у хрватским затворима Божовић је детаљно описао све тортуре којима је био подвргнут, а исказ је дао и представницима Црвеног крста који су обилазили затворе. Све је то трајало готово пола године када је размењен и након тога се настанио код брата у Београду и сина у Милану.

Од хрватских је власти добио домовницу, али у прво време не и пасош, а када се напокон успео да врати у Хрватску обустављена је истрага против њега. сада је суд пресудио да држава мора да плати одштету и за трошкове 10.000 евра. Никада није утврђено ко су билои полицајци који су мучили и тукли Божовића, а судски поступак за добијање одштете трајао је пуних четрнаест година.