Прочитај ми чланак

НАТО упозорио Тачија: Не играјте се, Србија би заузела Косово за пар сати

0

Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг поручио је прошлог петка председнику и премијеру лажне државе Косово Хашиму Тачију и Иси Мустафи да не покушавају да изазову рат, јер Војска Србије може брзо да заузме јужну покрајину.

635674_040202c1_f

Танјуг

Како преносе дипломатски извори листа Информер, Столтенберг је на затвореном делу састанка са приштинским званичницима рекао да је геостратешка позиција НАТО-а деликатна и да не треба рачунати да би савез тек тако ушао у рат са Србијом, иза које, одлучније него икада, војно стоји Русија.

Столтенберг је према сазнањима Информера, одмах на почетку разговора прекинуо Тачија и Мустафу, који су говорили о „преузимању контроле над северном границом“ и о наводној претњи „великосрпске агресије“.

– Први човек НАТО-а је рекао да Приштина никако не сме на своју руку да увлачи западни војни савез у рат. Нагласио је да Војска Србије има оперативну и тактичку предност на терену и да би у кратком року, од свега неколико сати, могла да заузме север Косова, све до Ибра, а можда и већи део покрајине – преноси саговорник Информера и каже да је Столтенберг упозорио албанске лидере да би у случају сукоба дошло до „нове реалности на терену“.

– Рекао је да би у случају да Војска Србије заузме део Косова, Русија сигурно одмах подржала Београд. Наводно, НАТО има сазнања да би Путин у том случају моментално Србији послао војнотехничку помоћ, а вероватно и значајна број специјалаца и војних инструктора – истиче извор Информера.

Столтенберг је додао и да би НАТО пакт на Косову морао опрезно да реагује и због „нове политике Доналда Трампа“.

– Тачију и Мустафи је у једном тренутку рекао: Господо, не заборавите да у САД више није председник ни Клинтон ни Обама. Нисам сигуран да би Трамп због Косова ушао у рат са Русијом и Путином – каже саговорник Информера.

Порука НАТО-а реална

Аналитичар Драгомир Анђелковић, оценио је да порука НАТО-а делује реално.

– Трамп не жели сукоб на Балкану и продужење тензија са Русијом. А НАТО је стерилан без САД и мора да следи амерички курс – подвлачи Анђелковић.

Милан Миљалковски, професор Факултета безбедности, каже да је НАТО после Трампове победе у конфузији.

– Променио се однос снага на глобалном нивоу. Русија се вратила као сила на светску позорницу и сигурно се за нешто пита. посебно када је Балкан у питању – закључује Мијалковски.