Прочитај ми чланак

ЈЕДНОМ КРШТЕН, УВЕК КРШТЕН: Важи ли ово правило и за Србе који пређу у ИСЛАМ?

0

Krstenje-kneza-Vladimira-I-Velikog-620x350

Незванично, у нашој земљи се на промену вере годишње одлучи око 200 особа. Док је у Србији промена вероисповести још табу тема због честе осуде породице и средине у којој људи живе, у свету је већ другачије.

Црква не признаје човека са две или више вера. Једном крштени, ако одлучите да пређете у јудаизам, будизам или да постанете муслиман, више нисте крштени, без обзира на уврежено мишљење да су они који се једном крсте – у очима цркве заувек крштени!

Исто важи и за муслимане који одлуче да се крсте. Церемонијом крштења, он постаје католик или православац, у зависности за шта се одлучио. Свештеник Радомир Средојевић то најбоље објашњава:

– Црква поштује свачију слободну вољу. Уколико неко жели да се крсти или пређе у неку другу веру, то је дозвољено. Само оног тренутка када узмете другу веру, ви нисте више вероисповести које сте били – објашњава он за Телеграф.

Верници данас славе СВЕЦА који је примио ИСЛАМ, па се поново крстио! (ФОТО)

Црква не признаје никакве акте одрицања, попут оних о којима смо недавно писали. Раскрштеница или некрштеница коју издаје удружење “Атеисти Србије” за духовнике није никакав легитиман, нити потребан документ.

Дакле, ко жели да постане православац, мора да се крсти у православној цркви. За улазак у католичанство мора да се прође једногодишња обука, а за приступање исламу довољно је изговорити две реченице: “Сведочим да не постоји други Бог осим Једног, Алаха” и “Сведочим да је Мухамед Алахов посланик”.

Доста људи прелази у православље, а разлози за тај чин су различити, што због склапања брака са неким ко је друге вере, што због средине у којој живи. Ово нам потврђује и отац Средојевић.

– Они који живе у Београду, а муслиманске су вероисповести често се одлучују да узму православну веру. По узору на комшије који славе славу и Божић и иду у православну цркву и они се одлучују да се уклопе у средину како не би били изоловани. Има и оних којима се у животу догодило нешто што их је нагнало да “се промене” – прича Средојевић.

Незванично, у нашој земљи се на промену вере годишње одлучи око 200 особа. Док је у Србији промена вероисповести још табу тема због честе осуде породице и средине у којој људи живе, у свету је већ другачије. Широм света “у тренду” је нарочито прелазак из хришћанства у будизам и различите облике јудаизма.

Емир Кустурица, Мухамед Али, Ричард Гир, Џон Ленон и Том Хенкс само су неки од оних који су променили веру.