Прочитај ми чланак

Скот: Нисам разумео Вучића, шта је конкретно мислио?

0

Београд -- Амбасадор САД Кајл Скот изјавио је да је важно да се Београд и Приштина врате за преговарачки сто и да се настави пут стабилности.

kajl-skot

Скот је на питање новинара како процењује безбедносну ситуацију на Косову, рекао да треба избегавати изјаве које би подизале тензије и погоршале ситуацију.

„То је само мала неравнина на путу. Најважније је да кренемо путем нормализације, путем разговора, да избегнемо све изјаве које би могле да погоршају ситуацију, да се вратимо за преговарачки сто“, рекао је Скот.

Скот је, упитан да ли се препознао у јучерашњој изјави премијера Александра Вучића да су одређени амбасадори покушали да врше утицај, па чак и на то где ће бити смештене српске јединице, рекао да није разумео премијера и да Вучића треба питати на шта је конкретно мислио.

У Бриселу су у среду одржани на највишем нивоу, присутни су били Николић, Вучић као представници Београда и у име Приштине косовски премијер и председник Иса Мустафа и Хашим Тачи.

Ипак, после разговора уз посредство високе представнице ЕУ Федерике Модерини није било никаквих изјава, а Дојче веле је објавио да је „атмосфера била веома лоша“ и да никаквог резултата није било.

Вучић и Николић су након тога одржали низ састанака са косовским Србима, као и амбасадорима САД, Кине и Русије.

Премијер је у паузи састанка с представницима косовских Срба у Рашкој у четвртак рекао да су представници Приштине током „тешких разговора“ стално мењали предлоге.

„У сат времена неко четири пута мења предлоге које после наше сагласности опет мења и каже – пуј пике не важи“, изјавио је премијер.

Вучић је рекао да је делегација Србије у Бриселу прихватила све што је предлагано.