Прочитај ми чланак

ПОЛИТИКА ДРУГАЧИЈА ОД СВИХ ДРУГИХ: Интервју са Ацом Поповићем

0

Време је да почнемо да радимо за Србију

aleksandar-popovic-kzn-01122016Функционер Демократске странке Србије Александар Поповић биће председнички кандидат ове странке на предстојећим председничким изборима. Александар Поповић је у политици више од 20 година и поред те чињенице, за његово име не везују се никакве афере. Био је министар у две Владе.  Доктор је хемијских наука и редовни професор Београдског Универзитета.  Био југословенски атлетски репрезентативац, шампион и рекордер.

СА КАКВОМ АМБИЦИЈОМ СТЕ УОПШТЕ УШЛИ У ПРЕДСЕДНИЧКУ ТРКУ И ДА ЛИ СТЕ ИМАЛИ НЕКИХ ДИЛЕМА КОД ОДЛУКЕ?

– Ово није трка појединаца. Сваки кандидат представља политику, различите погледе на будућност Србије. Политика Демократске странке Србије, политика којој припадам, је, сасвим јасно, другачија у односу на друге политике. Дакле, моја амбиција је да доследно представљам ту политику, али и да у фокус јавности ставим теме које су или потиснуте, или сакривене, или о којима се не говори. Те теме се, случајно или намерно, минимализују или се у медијима не спомињу. Те теме, расправа о њима, су у потпуном интересу грађана. Да ли имам дилему око одлуке? Па не могу да је имам. Нема дилеме да ли ћете чинити и говорити нешто у шта верујете дубоко.

ИЗЈАВИЛИ СТЕ ДА СЕ КАНДИДУЈЕТЕ ЈАСНОМ ПОЛИТИКОМ ДСС-а. КОЈА ЈЕ ТО ПОЛИТИКА И У ЧЕМУ СЕ РАЗЛИКУЈЕ ОД ДРУГИХ ПОЛИТИКА?

Ово су избори за председника Србије, за човека који ће представљате све грађане Србије у земљи и свету. Ово је, ако хоћете, једна врста конкурса, попут оних у пословном свету, где се за одређени посао пријављују кандидати, а конкурсну комисију чине сви грађани Србије. Они, грађани Србије, ће одлучити ко је особа којом ће се, када дође време,поносити или стидети. Ко ће, када не буде било никог другог, покушати снагом свог ауторитета, да заштити њихове интересе. Ко ће бити симбол јединства нације.

Уставна овлашћења председника су јасна, пре и изнад свега председник треба јасно да се изјасни према било каквом кршењу Устава или закона од стране Владе Републике Србије. Дакле, као председник враћаћу парламенту сва документа која су настала на основу неуставних бриселских споразума, сва документа која крше војну неутралност, документа попут предлога Закона о буџету за 2017. годину, која су донесена уз кршење постојећих закона. Штитићу Владу Србије од њених бесмислица, штитићу грађане Србије од штетих закона. Чак и онда када Уставни суд о томе ћути, ја ћу покушати да као председник снагом овлашћења и ауторитета дигнем глас и упозорим на кршење основних права која наш Устав гарантује. Свако у Србији има право на заштиту свог здравља. То не сме да зависи од тога је ли неко богат или сиромашан. Свако има право на бесплатно образовање. Знање које наша деце добијају не сме да зависи од имућства родитеља. Свако има право на здраву животну средину. Коначно, председник мора да буде председник свих грађана. Ја нећу, као досадашњи председник, да говорим ко ми је симпатичан, а ко не, на политичкој сцени. Покретаћу ону врсту иницијатива које су Србији суштински потребне. У интересу је грађана Србије да, на пример, имају добар Закон о заштити потрошача и то је у интересу свих нас, ту нема политичких разлика. У интересу је грађана Србије и Закон о заштити ћирилице, да сачувамо барем делић нас и наших предака . Не може да председник Србије ћути када се затире Летопис Матице Српске, када аутобуска станица финансира награду „Милан Ракић“.

ПРЕДСЕДНИК НЕМА ПРАВА ДА СЕ МЕША У ИЗВРШНУ ВЛАСТ, НИТИ У ЊЕНУ ЕКОНОМСКУ ПОЛИТИКУ, АЛИ ИМА МОГУЋНОСТ ДА ОФОРМИ ТИМ ЉУДИ КОЈИ ЋЕ СЕ БАВИТИ ОВИМ ПИТАЊЕМ. ДА ЛИ БИ СТЕ ИСКОРИСТИЛИ ТУ МОГУЋНОСТ?

Како сада ствари стоје ја сам једини кандидат који има искуства у реалној извозној привреди, осам година сам радио у њој. За разлику од до сада најављених кандидата, ја сам само мали део свог досадашњег радног стажа, четири и по године од укупно двадесет четири колико имам, провео у политици. Све остало је ван политике. Грађанима Србије је потребан већи број радних места, јача економија. Једини реалан начин на који наша економија може озбиљно да заживи јесте да повећамо извоз и ону производњу  која ће значити супституцију увоза, да тако отварамо, а не преко бесмислених огромних субвенција страним инвеститорима, нова радна места. Зато ћу оформити тим људи, искусних извозника, који ће радити без икакве накнаде и који ће давати сугестије шта је то што извршна власт треба да ради како би се повећао извоз и смањио увоз. Јер, у крајњој линији, ја са 45 година имам искуства у извозу више од целе Владе заједно.  

DSS-f-ДСС ИМА СВОЈУ ИДЕЈУ ВОЈНО-ПОЛИТИЧКЕ НЕУТРАЛНОСТИ. ДА ЛИ СЕ ОНА МЕЊАЛА , ДА ЛИ ОНА ЗНАЧИ И ИСТОК И ЗАПАД И КОЛИКО ЈЕ РЕАЛНА?

Не, та се идеја није и неће се мењати. У политици, као и у послу, у обичном животу, радите оно што је на вашу корист, а законито је. За Србију, за њене грађане, за њихов живот је корисно да сарађујемо и са једнима и са другима, и са трећима и четвртима, са свима, у оној мери у којој то нама не штети. Наравно, и са нама ће други сарађивати у своју корист, али треба наћи меру у том односу. Своју судбину нећемо никоме да предајемо у руке, поготово не у руке бриселских комесара. Не желим да о мојој деци, да о било ком човеку у Србији одлучује ма ко ван Србије. Србија је данас у колонијалном положају, у Србији се данас кувари избацују с посла јер су спречили да се у неком угоститељском објекту пушта песма Лили Марлен, и о томе сви ћуте. Где је Вулин, где је Љајић? Нису ни реч рекли, не смеју, ипак су немачки туристи наручили песму. У Србији данас имате места где су подигнуте спомен-плоче осуђеним сарадницима окупатора који су убијали Србе, и о томе сви ћуте. У Новом Пазару, где је СНС на власти. На догађајима на којима учествују представници Владе Србије имате заставу Србије и заставу Европске уније. Србија није део Европске уније. Понижење је за Србе да уз заставу Србије за коју су толики људи дали животе стоји бесмислена застава са звездицама.

ГОВОРИТЕ ДА ЋЕ ВАШ ПРОГРАМ БИТИ ОДУСТАЈАЊЕ ОД ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ. ШТА ЋЕ БИТИ СУПСТИТУТ ТОМЕ?

-Србија треба да одустане да њоме господари Европска Унија. Србија, а не ја, треба да донесе ту одлуку. Председник о томе не одлучује, али ће моја победа на изборима значити да се атмосфера у Србији драматично променила и да је време да се то питање стави на референдум. Најдиректније могуће. За грађане Србије је диктатура неспособне и некомпетентне бриселске бирократије трагедија. Моја позиција није позиција против реформи, против било ког закона или стандарда Европске уније или било кога другог, уколико су они прихватљиви и добри за Србију. Оно што желимо је да о Србији одлучују њени грађани. Влада Србије и парламент Србије. Не желимо да нам други налажу шта да радимо. Супститут томе је, ако ћемо директно, слободна земља. Банане су за мајмуне, банана-државе нису за слободне људе.

ВИ СТЕ ЗА ТО ДА “АНТИ-ЕУ” ОПОЗИЦИЈА ТРЕБА ДА ИМА ЈЕДНОГ КАНДИДАТА, ЗАШТО ДО ТОГА НИЈЕ ДОШЛО?

Лично сам се за то залагао, међутим, да би до тога дошло потребно је да се све друге снаге које су против ропства Бриселу сложе. Тог сагласја није било. Ми смо имали разговоре са нашим пријатељима из Двери, али су они били мишљења да свака странка треба да иде са својим кандидатом.

 У МЕДИЈИМА СЕ МОГЛО ЧУТИ ДА СТЕ МОЖДА ПРЕРАНО НАЈАВИЛИ КАНДИДАТУРУ. ШТА МИСЛИТЕ О КАНДИДАТУРАМА ДРУГИХ, ЈЕРЕМИЋА, ЈАНКОВИЋА. МОГУЋИМ КАНДИДАТУРАМА НИКОЛИЋА, ВУЧИЋА….?

Најмање три кандидата владајуће коалиције, господа Љајић, Дачић и Стаматовић су још летос најавила своје кандидатуре. Имали смо још најмање три опозициона кандидата који су много пре најавили своје кандидатуре. Да ли су те кандидатуре, укључујући и моју, преурањене? Да, јесу, али тај хаос није покренула Демократска странке Србије. Ми смо само одговорили на игру коју други играју на политичком терену Србије. Што се тиче мишљења о коме ме питате, оно је неважно. Међу најављеним кандидатима има мојих пријатеља, има људи које познајем добро, има људи које никада нисам срео у животу. То није важно. Ми заступамо политике, избори су мера политика, не наших личних односа.

КАКО ЋЕТЕ КАО ПРЕДСЕДНИЧКИ КАНДИДАТ ДСС БРАНИТИ СТАВОВЕ СТРАНКЕ КОЈА СЕ УДАЉИЛА ОД КОСОВА, ОД ОСНИВАЧА СТРАНКЕ И ПОСЕПАЛА СВОЈ ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ? КОЛИКО ЈЕ ИЗ ТЕ ПЕРСПЕЛТИВЕ ТЕШКО ВОДИТИ КАМПАЊУ?

ДСС се није удаљио ни за микрометар од Косова и Метохије, и за разлику од много оних који се сада бусају у груди, ми нисмо, ходом ка Европској Унији препуштали Космет Албанцима. Нисмо склапали ни Бриселске ни тзв. „Боркове“ споразуме, нисмо пустили ЕУЛЕКС, отишли из УН и предали све у руке ЕУ. Дакле, што се тиче Косова и Метохије, та идеја је чврста онолико колико је била и раније, и потпуно је бескомпромисна. Мени јесте жао што је део наших чланова са КиМ решио да се бави политиком ван ДСС-а, време ће показати да се у политици не разликујемо, и да је њихов одлазак био бесмислен.

МНОГЕ ИНТЕРЕСУЈЕ И ДА ЛИ СТЕ У КОНТАКТУ СА ВОЈИСЛАВОМ КОШТУНИЦОМ…

-Да, јесам, али као сваки пристојан човек, о ономе о чему причам са неким у приватним разговорима, не говорим јавно. Господин Коштуница ће се, када и ако то буде желео, сам огласити.

КАКВО ЈЕ ВАШЕ МИШЉЕЊЕ О ПОЛОЖАЈУ ГРАЂАНСКЕ ДЕСНИЦЕ У СРБИЈИ И КАКВА ЈОЈ ЈЕ БУДУЋНОСТ?

-Време и грађани Србије ће да одговоре на то питање. Лично, верујем у њену будућност, левичарење и либерализам су доживели пораз, зашраво доживљавају га још увек на изборима широм света.

НЕДАВНО СТЕ У ЈЕДНОМ ИНТЕРВЈУУ РЕКЛИ: „Овај народ је некада давао Синђелиће и Принципе, а сада стрепи од отварања бесмислених поглавља у Бриселу“…

-Стојим иза тога да смо од народа који је давао хероје и који се није бавио ситним калкуланством постали, добрим делом, народ који стрепи од тога да ли ће у централном Дневнику РТС-а чути да је неко поглавље бесмислених преговора отворено. А ти преговори ни на који начин не побољшавају живот у Србији. Он је, од 2008. године до данас, све лошији и лошији. Преговори су потпуно ирелевантни за живот грађана у Србији.

СРЕМ, КАКО ГА ВИ ВИДИТЕ? РЕСУРСИ…ПОЉОПРОВРЕДА КАО РЕСУРС И ЈЕСУ ЛИ, ПОРЕД ПОЉОПРИВРЕДЕ, ПРИВРЕДА И ДЕМОГРАФИЈА НАШИ КЉУЧНИ ПРОБЛЕМИ?

-Председник својим ауторитетом, јер законска овлашћења нема, може да наметне питања. Пропадање српског села које се, срећом, још и најмање види у Срему, јесте један од кључних проблема наше земље. Формираћу, у сарадњу са Одбором за село Српске академије наука и уметности, једну врсту координационог тела које ће се бавити питањем поправљања квалитета живота у пољопривредним крајевима и на селу, а пре свега питање комуникација, стабилног снабдевања струјом, путева и увођењем сеоских лекара. Пољопривредна политика је питање за извршну власт, она се на овим изборима не бира, али свакако верујем да је потребна јасна и предвидива политика субвенција и озбиљан Закон о задругама. Оно што ћу као председник урадити је да једном недељно будем у мањим општинама у Србији, не у великим градовима, не у Београду, не у Новом Саду, не у Нишу. Постоји у мљњим срединама, искуство ме учи, много проблема који су решиви, само је за њих потребна добра воља и мало више координације. Председник свих грађана и ту треба да нађе своје место.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ РАСПИСАНИ ВАНРЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ?

-У принципу опозиција, па и ДСС, треба увек да се радује парламентарним изборима. Али, Србија је важнија од ситних калкулација политичких странака. Ако постоји парламентарна већина онда не видим потребу за новим изборима, додуше није је било ни прошле године па су расписани. То је поигравање са државом. Када имате већину, када нема на дневном реду никакво суштинско питање које захтева изјашњавање, онда нема разлога за ванредне парламентарне изборе. Уколико треба о нечему већ да се изјашњавамо, онда је то питање ЕУ интеграција на референдума, а не ванредни парламентарни избори.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПРОГНОЗИРАТЕ РЕЗУЛТАТЕ И КАКАВ РЕЗУЛТАТ ОЧЕКУЈЕТЕ КАДА СТЕ ВИ У ПИТАЊУ?

То зависи од много фактора. Од броја кандидата, околности у којима ће се избори одржати, од датума, од тога хоће ли уз председничке бити одржани још неки избори. Рано је за прогнозе, али је време да почнемо да радимо за Србију.

(Митровачке новине)