Прочитај ми чланак

НИЈЕ ТАЈНА – Србију ће напустити још банака

0

Београд - Повлачење европских банака из ЈИЕ због високог нивоа проблематичних кредита и укупњавање банкарског сектора у Србији било је очекивано, оцењују економисти.

pi

Београд – Повлачење европских банака из ЈИЕ због високог нивоа проблематичних кредита и укупњавање банкарског сектора у Србији било је очекивано, оцењују економисти.

Професор Економског факултета у Београду Бошко Живковић рекао је агенцији Бета да није изненађење што страни инвеститори продају банке Србији, а купују их домаћи бизнисмени.

„Перспектива раста банкарског система у земљама југоисточне Европе је слаба. Европске банке су у проблемима и са релативно ниским капиталом, а решавање проблема у банкама у југоисточној Европи би захтевало доста додатног капитала“, рекао је Живковић.

Треба очекивати да се евопске банке, према његовим речима, и даље повлаче из југоисточне Европе, па и Србије.

„Странци су преузимали банке у Србији јер су били релативно повољни услови. Како ће их водити домаћи инвеститори у овом тренутку је тешко проценити“, рекао је Живковић.

Економиста Иван Николић истакао је да је „концентрација на српском банкарском тржишту мала и да се очекивало укрупњавање банака“.

„Укрупњавање је пожељно, а не видим проблем да то раде домаћи инвеститори, а посебно да купују банке које су имале ограничене активности, а неке вероватно и проблеме у пословању“, оценио је Николић.

Додао је да је укрупњавање „закон тржишта и позитиван процес јер ће подићи перформансе и појачати конкуренцију медју банкама, а то ће донети добробит и клијентима јер ће појефтинити кредите“.

„Искуство показује да страни власници нису увек успешни“, рекао је Николић агенцији Бета.

Ове недеље су две стране банке прешле у руке српских бизнисмена. Најпре је бизнисмен и власник компаније МК комерц Миодраг Костић саопштио да је договорио куповину 100 одсто капитала грчке Алфа банке.

Алфа банка послује у Србији од 2002. године, када је купила Јубанку. Костић је раније купио АИК банку, шесту у Србији по нето билансној суми у износу од 1,5 милијарди евра на крају 2016. године, а власник је 20 одсто акција словеначке Горењске банке.

Друга банка која је из иностраног власништва прешла у српско је Финоместик Београд коју су купили власници крагујевачке Директне банке Андреј Јовановић и Бојан Миловановић.

Финдоместик Београд је део Финдоместик банке Италија, која је у саставу шире банкарске групације БНП Парибас.

У банкарским круговима није тајна да још неколико власника страних банака у Србији намеравају да их продају инапусте ово тржиште.