Прочитај ми чланак

Ево како је Месић унапредио Ратка Младића у генерала

0

Ексклузивни документ, који је недавно објављен потврђује даје Стипе Месић почетком деведесетих година прошлог века као последњи председник Председништва СФРЈ унапредио Ратка Младића у чин генерал-мајора ЈНА!

571513_mladic-sarajevo1993w_f

Наиме, дана 4. октобра 1991. године тадашњи председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Стјепан Месић унапредио је Ратка Младића у чин генерал-мајора ЈНА.

Месић је још 16. маја 1991. аутоматски је требало да постане председник Председништва СФРЈ, али је српски члан Борисав Јовић затражио гласање. Резултат гласања био је нерешен (4:4), јер су Србија, Војводина, Косово и Црна Гора гласале против Месића. Наводно је чак и тадашњи шеф Генералштаба ЈНА Благоје Аџић био незадовољан тим српским маневром и изјавио је: “Ово је лакрдија. Требало је по Уставу…”

Председништво је због тих размирица постало блокирано. Тек након притиска европске дипломатије, Месић је коначно изабран за председника СФРЈ. Он је потврдио у Хагу у сведочењу против генерала Блашкића да је био на функцији председника Председништва СФРЈ “све до краја 1991”.

Дакле то је необорива чињеница која доказује да је 4. октобра 1991. године управо Стипе Месић као председник Председништва СФРЈ унапредио пуковника Ратка Младића у чин генерал-мајора и то у време већ отоворених оружаних сукоба у Задру.

У јуну 1991. пуковник Младић био је на положају начелника штаба 9. (Книнског) корпуса ЈНА. Рат у Хрватској тада се налазио пред потпуном ескалацијом, а није случајно да је Младић постављен на одговорно место јер су хрватске власти у потпуном окружењу у селу Кијеву код Книна организовале полицијски штаб не би ли тако симболично доказале Србима да кнински крај сматрају делом хрватског територија.