Прочитај ми чланак

НАПАЛИ МУСЛИМАНЕ У ЏАМИЈИ, 6 мртвих, међу повређенима и деца

0

Шест особа је погинуло, а осам рањено у пуцњави која се догодила током вечерње молитве у џамији у Канади, у граду Квебеку, саопштила је полиција. Премијер канадске провинције Филип Кујар напад је назвао терористичким чином.

Двојица маскираних нападача су упала у џамију и отворила ватру на вернике, на крају молитве. 

„Након овог напада обратио сам се националној скупштини Квебека са молбом да спусти заставу Квебека“, наводи се у саопштењу премијера провинције на Твитеру.

„Осуђујемо овај терористички напад на муслимане на месту богослужења“, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту премијера Канаде Џастина Трудоа. 

Раније су медији, позивајући се на шефа Исламског културног центра Квебека саопштили да је дошло до погибије пет особа за време пуцњаве у џамији канадског града Квебек. Агенција Ројтерс, позивајући се на очевице, јавила је да се у џамији, где је дошло до пуцњаве, налазило 40 људи.

Према речима полицајца, двојица осумњичених су ухапшена.

Један од сведока напада испричао је за Радио Канаду да је један од нападача отворио ватру и повикао „Aлаху Екбер“ (Бог је велики), а онда су уследили нови хици.

– Меци су летели на све стране и погађали људе који су се молили. Метак је прошао и изнад моје главе – прича овај сведок.

Он је додао да му се чини да су нападачи имали „јако добар акценат, као да су из Квебека“.

Двојица осумњичених су ухапшени, саопштила је полиција.

Канадски медији преносе различите информације о нападу. Према једном извору била су најмање два нападача који су били наоружани са аутоматком пушком AК-47. Један од нападача описан је као младић од око 27 година. Ројтерс наводи да је било три нападача.

Саучешће Вучића

Председник Владе Србије Aлександар Вучић упутио је писмо саучешћа премијеру Канаде Џастину Трудоу поводом терористичког напада на џамију у Квебеку, навевши да се још једном показало да тероризам не познаје границе.

„Потресла нас је вест о терористичком акту током молитве у џамији у Квебеку. Још једном се показало да тероризам не познаје границе у ширењу насиља и страха, али то нас само учвршћује у намери да уједињени бранимо људске и цивилизацијске вредности које делимо,“ написао је Вучић.

Он је у име владе и своје име изразио најдубље саучешће породицама и пријатељима погинулих, као и Трудоу и Влади Канаде, док је повређенима пожелео брз и успешан опоравак.