Прочитај ми чланак

СВИ СУ МИСЛИЛИ ДА ЈЕ ДРАЖИН ИЗДАЈНИК МРТАВ, а он је годинама живео у Америци!?

0

Калабић није погинуо, већ га је ОЗНА пребацила у Америку, јер је помогао хватање Драже Михаиловића! Верујете ли у ово?

159013_kalabic_ff

Калабић није погинуо, већ га је ОЗНА пребацила у Америку, јер је помогао хватање Драже Михаиловића! Верујете ли у ово?

Никола Калабић, геометар из Ваљева био је саборац Драже Михаиловића и командант Горске гарде. Командовао је Горском гардом под Дражином командом, а под надимком Рас-Рас био је познат по невероватној окрутности које се није нимало срамио.

Остао је упамћен као сарадник са окупаторима, јер је наводно, у договору са Немцима, вршио је бруталну кампању терора над партизанским симпатизерима на подручју окупиране Србије. Његова судбина непосредно после рата, односно улога у хватању Драже Михаиловића је деценијама била предмет контроверзи и урбаних легенди.

И бројни историчари тврде: Калабић је издао Дражу Михајловића, а догађаји везани уз хватање Драже Михаиловића, односно верзија према којој је у њему кључну улогу играо Калабић, више пута су екранизовани у бившој Југославији. Године 1970. је снимљен играни филм Клопка за генерала, где се као лик појављује четнички командант по имену „Рас“, темељен на Калабићу, а кога тумачи Љуба Тадић.

„Најзваничнија“ верзија његовог краја звучи овако: пред крај рата Никола Калабић као и многи други четници покушавали су да се сакрију у забаченим деловима земље, чекајући покушај побуне против комунистичке власти. ОЗНА (Одељење Заштите Народа) је кренула са широким планом хватања бивших припадника ЈВУО и осталих сарадника окупатора. Тако су успели да га у тајној операцији 5. децембра 1945. ухапсе.

Према касније објављеним службеним тврдњама власти, Калабић је изразио жељу да сарађује у хапшењу ђенерала Драже Михајловића у замену за имунитет од кривичног гоњења. ОЗНА је на то пристала, те је Калабић учествовао у операцији тако што је преко својих веза намамио Михајловића у клопку у којој је ухапшен у марту 1946.

Део историчара и историјских публициста као и националистички део српске јавности одбацује те тврдње, сматрајући их комунистичком пропагандом и фалсификатима, односно настојањем да се оцрне највише личности ЈВУО. У томе су касније добили подршку Калабићеве породице која је настојала са њега избрисати стигму „издајника“. Они су покренули и причу о рехабилитацији овог четника, која је сад пред судом у Ваљеву.

Тачан датум Калабићеве смрти нити место његове сахране нису познат. У званичним архивама нема некаквих података о његовој судбини; на темељу сведочанстава из друге руке се шпекулише како је био „дискретно“ ликвидиран месец-два после Драже. 1980-их, поготово након емитовања ТВ-серије Последњи чин, појавиле су се гласине о томе да му је ипак поштеђен живот те да је живео још двадесет година под новим идентитом, било у иностранству, било у самој Југославији.

Но, сада смо дошли до још једне верзије Калабићеве судбине:

– Никола Калабић није погинуо, већ га је ОЗНА пребацила у Америку јер је помогао хватање Драже Михаиловића.

Слободан Пенезић Крцун га је после хватања Драже, према једном извору блиском Крцуну, држао у стану у Београду неко време, међутим пошто је бежао чуварима, обилазио кафане и биоскопе и људи су га препознавали – одлучили су да га пребаце у САД.

Тамо је провео остатак живота, судећи према овој верзији.

Но, чини се да су праву истину о његовом крају добро сакрили!

О њему се певају и песме