Прочитај ми чланак

ИСТОРИЈА: Федерер освојио 18. Слем; победио Надала у финалу Аустралијан Опена!

0

Роџер Федерер победио је Рафаела Надала у финалу Aустралијан опена и освојио је 18. Слем.

Швајцарац је у финалу на Род Лејвер арени славио против великог ривала са 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 и тако је дошао до пете титуле у Мелбурну, а прве од 2010. године.

Финале није донело спректакуларан тенис као што се можда очекивало, али јесте драму, а Федерер је преокретом у петом сету стигао до толико жељеног трофеја.

Као и у полуфиналном дуелу са Вавринком, Федерер је на крају четвртог сета затражио медицински тајм-аут иако се није видела повреда, а Надал је имао вођство од 2:0 и 3:1 у петом сету.

Ипак, Федерер је у шестом гему вратио брејк, а онда је уз велику помоћ публике (не баш као у финалу УС опена 2015. године) и неколико фантастичних удараца направио још један брејк и дошао је до велике победе.

Био је ово 35. међусобни дуел двојице великих ривала и 12. победа Федерера.

Ток меча:

Надал је одабрао да сервира први и лако је добио уводни гем, али је и Федерер узвратио у наредном. Прву полушансу имао је Швајцарац у трећем гему, стигао је до 30:30, али је Надал добио наредна два поена за 2:1.

Федереров бекхенд је био сјајан на старту, пре свега са бекхенд стране, што је и кључ овог дуела. Швајцарац је у седмом гему уз неколико сјајних бекхенд паралела дошао до две везане брејк шансе и већ код прва Надал је избацио бекхенд у аут – 4:3.

Бекхенд Швајцарца је био и кључ првог сета. Федерер је задржао наредна два своја сервиса и после 34 минтуа је добио први сет – 6:4.

Надал у првом сету није био ни близу брејка, али је почетком другог заиграо много агреисвније и боље. Већ у другом гему је имао две одвојене брејк шансе и својим ласо форхендом је одузео сервис противнику – 2:0.

Федерер је покушао одмах да узврати. У трећем гему је одиграо неколико сјајних поена, али је пропустио две брејк шансе и Надал је консолидовао брејк – 3:0.

Наставио је Шпанац са сјајном игром и пре свега сјајним ритерним и у четвртом гему је поново одузео ривалу сервис. Дошао је до 0:40, Федерер је смањио ан 30:40, али је потом избацио форхен у аут.

Иако је деловало да је сет готов, Надал није потврдио брејк. Федерер је одузео сервис противнику у петом гему и имао је само брејк заостатка – 4:1. То је ипак било све од Федерера. Надал је био веома сигуран у преостала два сервис гема и рутински је стигао до изједначења – 6:3.

Надал је имао велику шансу да преузме контролу одмах на старту трећег сета. Имао је три одвојене прилике за брејк, али је Федерер одсервирао три ас ударца и провукао се.

Одмах је стигла казна. Федерер је своју једину брејк лопту у другом гему искористио и преузео је иницијативу уз сигуран сервис гем – 3:0. Изгледало је да би сет могао да буде одлучен брзо пошто је Федерер у четвртом гему имао још три брејк лопте.

Надал је издржао притисак и успео је да смањи на 3:1. Ипак, Федерер је сервирао сјајно и играо је сјајно у трећем сету. Нqадал није успео да испрати његов ритам и Швајцарац је брејком у шестом гему дошео до великих 5:1.

Имао је Надал две брејк шансе за 5:2, али Федерер је одбио те покушаје и дошао је на сет од титуле – 6:1.

Имао је Федерер психолошку предност пред старт четвртог сета, али је уследио одговор Надала. После три брза гема, Шпанац је у четвртом дошао до три везане брејк лопте и другу је претворио у 3:1.

Федерер је претио у следећем гему, али је Надал повео са 4:1 одигравши потез меча без дилеме. Слајс форохендом је из трка одиграо винер из изузетно тешке позиције.

Тај поен као да је и одлучио четврти сет. У наставку није било драме, Надал је прилично рутински добио своје сервис гемова и изборио је пети сет – 6:3.

Федерер је на крају четвртог сета као и у дуелу са Вавринком узео медицински тајм-аут и изашао је са терена на више од пет минута. То ипак није пореметило Надала који је одмах направио брејк.

Још важнији је био други гем. Федерер је имао две везане, па још једну брејк лопту, али је Надал одиграо храбро и повео је са 2:0. Нову прилику Федерер је имао у четвртом гему, али је Надал одиграо сјајну бекхенд дијагоналу и још једном се извукао – 3:1.

Наставио је ипак Швајцарац да притиска и у шестом гему је успео да врати брејк. Надал је код друге брејк шансе избацио форхенд у аут – 3:3.

Потпуно је Федерер преузео контролу у тим тренуцима, па је у осмом гему поново направио брејк. Надал је спасао прво три везане, па још једну брејк лопту, али је Федерер био упоран и дошао је у прилику да сервира за меч – 5:3.

Надал је у следећем гему имао две везане брејк лопте, али није успео да се врати. Федерер је добио четири узастопна поена и дошао је до толико жељене и чекане титуле.