Прочитај ми чланак

ФЕБРУАР: Широм Србије ће да замиришу пршуте, кобасице …

0

У фебруару се широм Србије традиционално организују најукусније манифестације

tur-kad-zamirisu_620x0

Фото: Вечерње новости

У фебруару се широм Србије традиционално организују најукусније манифестације.

Ближи се најукуснији месец, који мирише на сланину, пршуту и кобасице! Предстојећег викенда почиње месец уживања за сладокусце који сваког петка могу да се упуте на неку туристичку манифестацију која слави сухомеснате производе. „Масну“ сезону отвара Пирот, где се одржава Пети сајам пеглане кобасице. У суботу, у дворани „Кеј“, почиње сајам који ће окупити око 40 индивидуалних произвођача овог јединственог гастрономског производа.

У Мачкату, у порти Цркве Светог пророка Илије, у петак, 10. фебруара у 11 часова почиње 17. „Пршутијада“. Посетиоци могу да дођу и „пробају укусну традицију Западне Србије“.

Ко сматра да „не постоји задовољство веће, сланина је пут до среће“ треба да се упути ка најмаснијем селу на свету – Качареву, где 16. фебруара почиње 30. „Сланинијада“. Качаревци кажу да је сланина оно што мирише и што се осећа у венама. Качаревачка сланина је најбоља на Земљи, као што је банатски хлеб најмекши на свету.

„Сремска кобасицијада“ се одржава 24. фебруара, па ко воли сушену кобасицу, треба да планира пут у Сремску Митровицу.

Последњи викенд у фебруару резервисан је за Турију, јер се од 26. до 28. фебруара одржава „Кобасицијада“. Ова манифестација је први пут одржана 1985. године, десетине хиљада гостију долазе како би виделе „чудо од кобасице“.

Три дана у Турији ће бити веома забавна. Припремљен је богат културно-уметнички програм, а најважнији догађај је када домаћини изнесу дугачку кобасицу (ове године читав 2.031 метар). Након тога следи проглашење најбоље индустријске кобасице, такмичење у брзом једењу кобасице и награда за госта који је дошао из најудаљенијег места.