Прочитај ми чланак

ХОЋЕ ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Шиптари раширили „крила“ у грчкој војсци

0

Велика бука око случаја "двоглавог орла" на Пелопонезу

08-AlbanoiStratos_620x0

Фото: Вечерње новости

Велика бука око случаја „двоглавог орла“ на Пелопонезу.

Не стишава се бура у грчким медијима после фотографије седморице регрута грчке армије, албанског порекла, која симболише двоглавог орла раширених крила. Инцидент у Центру за обуку Месолонги, на Пелопонезу, на почетку је третиран као „непромишљен гест младића који још нису положили заклетву“, али како су пролазили дани ствар се исполитизовала, а страсти се распалиле.

Опозиција, наравно, инсистира на свакој могућој врсти одговорности система безбедности у војсци. Питања су многобројна, а најважнија су како је могуће да се у „грчкој униформи шаљу великоалбанске идеје и промовише иредентизам“, као и шта раде богато плаћене службе безбедности када се нешто тако догађа у регрутном центру?

И да ли то значи да ће неко попут ове седморке, на неком граничном прелазу имати оружје у рукама, а сличне идеје у глави?

Министар одбране Панос Каменос, тек пристигао из Вашингтона, где је са новом администрацијом утирао пут „традиционално добре везе савезника у Алијанси“, покренуо је хитну истрагу о „случају двоглави орао“.

Седморица регрута, који би требало 2. фебруара да положе заклетву, уколико се испостави да је могућ њихов останак у оружаним снагама, обавиће обуку у оквиру јединица у позадини. У случају да се докаже њихова повезаност са „сложенијим структурама које дуже време провоцирају добре односе Албаније и Грчке“, па се прогласе „амбасадорима албанског национализма у редовима војске“, прети им до пет година војног затвора.

НЕЗАСЛУЖЕНИ ВЛАСНИЦИ

Министар војни Каменос није пропустио прилику да укаже на „ноторну чињеницу да је двехиљадитих масовно дељен грчки пасош током владавине Костаса Симитиса и ПАСОК-а, па није чудо да су се овог документа докопали и они који га нису заслужили, па њихова деца данас промовишу наслеђену идеологију“.