Прочитај ми чланак

ХАОС ИЗМЕЂУ ГРЧКЕ И ТУРСКЕ: Шта чека Балкан након ових одлука?

0

Пошто је грчки суд одбио да испоручи Анкари осам пребеглих официра, власти у Турској поручују да ће можда размотрити раскидање споразума о реадмисији миграната. Претходно је турско министарство правде упутило Грчкој нови захтев за изручење, јавио је Си-Ен-Ен Турк.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech in Istanbul, Saturday, July 16, 2016. Forces loyal to Erdogan quashed a coup attempt in a night of explosions, air battles and gunfire that left some hundreds of people dead and scores of others wounded Saturday. The chaos Friday night and Saturday came amid a period of political turmoil in Turkey _ a NATO member and key Western ally in the fight against the Islamic State group _ that critics blame on Erdogan's increasingly authoritarian rule. (AP Photo)

Други захтев је упућен дан пошто је грчки Врховни суд одлучио да не испоручи Анкари осморицу турских официра, који су у Грчкој затражили азил, наводећи да страхују да би им животи били у опасности у Турској, пренео је Ројтерс.

Као одговор на то, власти у Турској поручиле су да ће можда размотрити раскидање споразума с Атином о реадмисији миграната.

„Сада разматрамо шта да урадимо. Предузећемо неопходне кораке, укључујући и раскидање тог споразума о реадмисији“, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу у интервјуу за турску ТВ станицу ТРТ.

У питању је споразум из марта прошле године којим се Анкара обавезала да ће примити назад све илегалне мигранте који се домогну Грчке, подсећа АФП.

Чавушоглу је, такође, затражио да се поново суди осморици турских официра који су побегли у Грчку после неуспелог покушаја војног пуча у Турској, 15. јула прошле године, пренео је Ројтерс.

Војници су слетели хеликоптером у северну Грчку 16. јула, тражећи политички азил. Турска је тражила Грчкој да их испоручи, наводећи да су умешани у неуспели покушај војног пуча и означила их као издајице.

Сва осморица поричу умешаност у покушај збацивања с власти турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Турско министарство спољних послова је јуче саопштило да Грчка штити учеснике неуспелог пуча, да је пресуда грчког суда „политички мотивисана“ и противна међународном закону.

Уједно су оптужили Атину да крије припаднике крајње левице и курдских милитантних група, који су вршили нападе у Турској.