Прочитај ми чланак

ЗАХТЕВ АТЕИСТА: Светог Саву терају из школа!

0

Атеисти би да забране да се у школама обележава Свети Сава!

Sveti-Sava-Rastko-Nemanjić-freska-u-Kraljevoj-crkvi-u-Studenici2

Удружење Атеисти Србије оштро се успротивило обичају да свештеници Српске православне цркве (СПЦ) организују верске обреде у школама поводом празника Светог Саве 27. јануара наводећи да је то неуставно! Свештеници им, са друге стране, поручили да у Србији нема ни пет одсто атеиста и да као тако мала скупина “не треба да соле памет никоме“!

– Подсетићемо још једном на то да је сасвим противно Уставу Србије, као и цивилизацијским тековинама савременог света, утемељеним још у Просветитељству, да се верски обреди ма које верске заједнице намећу деци у школама, посебно у макар номинално секуларним, световним друштвима – навели су Атеисти Србије у саопштењу. Они су позвали министра просвете Младена Шарчевића да стане на пут “заглупљивању деце и обесмишљавању школства”.

– Оставите позитиван траг и останите упамћени као човек који стоји на бранику образовања, просвете и науке, а против мрака догматских измишљотина и бесмислених, а скупих бајања свештеника. Заштитите Вука, Доситеја, Орфелина и децу којој би морали бити узори, од бруталних насртаја зеленаша и лихвара у мантијама – пише у саопштењу.

Коментаришући њихове речи протојереј-ставрофор Драгомир Сандо, професор Богословског факултета који је у име СПЦ задужен за веронауку по школама, за “Ало!“ наводи да су оптужбе које су атеисти навели су свом писму потпуно неосноване.

– Потпуно је неосновано то што они говоре, јер већ шеснаеста је година заредом како је верска настава враћена у школе законито. Када је после толико година незаконитог изгнања враћана на своје место сасвим је природно да макар једном годишње деца која похађају веронауку имају право да демонстрирају праткичан део наставе, а то је управо слава.

Српска просвета, заснована је на тој речи просвећеност која долази од самога животодавца који даје и светос и светлост. У Србији имамо у процентима више од 60 одсто деце на верској настави, не можемо због 30 одсто да правимо неке уступке, ако је то само један дан годишње. Немамо ништа против да се неки други дани празнују у школи под другим покровитељством, али исто тако знамо да у Србији има само пет одсто атеиста. И то је једна шачица људи која не може да доминира и пласира путеве просвете, културе и живота по својој мери-каже наш саговорник.

Ранковић: Због њих смо већи верници

Отац Љубомир Ранковић наводи да верује да ће речи атеиста бити само стимуланс онима који верују да верују још јаче.

– Уверен сам да управо такви тонови и такве изјаве појединаца ништа друго не чине него доприносе онима који верују да још снажније и чвршће верују. Ето они помињу Вука и Доситеја, а добро се зна да је Вук Караџић превео Нови Завет, који је скупљао духовно благо био дубоко религиозан, а да је Доситеј иако скинуо мантију целога века остао монах, духовник и просветитељ. Ја њима не замерам ништа, нек причају шта желе, али Свети Сава је оснивач српске просвете, обележавање његовог дана треба да се врши на онај начин како га је он установијио својим делом у свом народу, а то је духовност, богослужење и просвета – каже он.