Прочитај ми чланак

ЗА МЕНЕ СУ ИНТЕРЕСИ ПРИСТОЈНИХ, ПОШТЕНИХ ЉУДИ и њихових породица на првом месту

0

Велики интервју Председника Српског покрета Двери Бошка Обрадовића, поводом 18. година постојања Двери. За мене су интереси пристојних и поштених људи и њихових породица на првом месту

Bosko sa Predsednistvom Dveri

Зашто сте одлучили да се кандидујете за председника?

Желим и хоћу да се борим да Србија буде добро место за живот. Борим се за стварање друштва у којем су интереси грађана, пристојних и поштених људи и њихових породица на првом месту. Време је за промену шеснаестогодишње катастрофалне Вучићеве и досовске политике  и система у којем су новац и профит на првом месту, у којем се штите интереси тајкуна, крупних капиталиста, криминалаца, Међународног монетарног фонда (ММФ), страних банака, Брисела. Човек и његово благостање морају да буду на првом месту – то је суштина наше политике. Хоћемо Србију да вратимо грађанима. Србија припада свима  и сваки грађанин има право на пристојан живот, није Србија прћија владајућих странка и њихових тајкуна. На предстојећим изборима  пред грађанима је јасан избор – промена или даље урушавање сваког сегмента наших живота и наше државе. Двери једине нуде ту промену.

По чему се оно што ви нудите разликује од понуде осталих кандидата? Зашто би грађани требало да се определе за вас?

Једино Српски покрет Двери има програм и политику која може да доведе до државног, друштвеног, економског опоравка и подизања стандарда грађана. Двери и ја се, поред осталог, залажемо за снажну подршку опстанку и јачању породице као основног стуба заједнице и државе, која подразумева и економско јачање породице и подстицање наталитета, за сигуран и стабилан пензиони систем који ће да врати достојанство раднику и пензионеру, за политику економског патриотизма која је усмерена на подршку домаћој привреди, пољопривреди, домаћем произвођачу, а не страном инвеститору.

Снажно се противимо наметнутој мантри Међународног монетарног фонда и Европске уније да стезање кајша, замрзавање или смањење плата и пензија помаже Србији у превазилажењу економске кризе. То не само да обесправљује и понижава наше лекаре, просветне раднике, војнике, полицајце, пензионере, то је и економски штетно. Ми се залажемо за повећање личне потрошње, а тиме и тражње, јер то позитивно утиче на покретање привреде. Радници и пензионери не смеју да сносе терет кризе. Неспособни премијер је храбар да отима од радника и пензионера, а не сме од најбогатијих, од тајкуна који не плаћају порез и банкарских дерикожа.

Приоритет је да се заустави одлазак младих, да држава пружи снажну подршку мајкама за рађање и одгајање деце јер је мајчинство потпуно обезвређено, а жене не успевају да ускладе свој породични живот и професионалну каријеру, самохраним родитељима, младим брачним паровима, да се заштите презадужени грађани и њихове породице, да се врате неуставно отете пензије, да се постигне социјална и економска правда, да сваки човек има право на посао и зараду према знању и квалификацијама, а не према партијској припадности, да се оживи село, да се заштити и оснажи сељак, пољоприврдник, да се хитно заустави распродаја Србије – јавно добро, природни ресурси не смеју да буду предмет трговине. Све су проћердали, на ред су дошли земља, вода, телекомуникације. Сви наши ресурси биће у туђим рукама. Наша је дужност, одговорност и обавеза да генерацијама које долазе оставимо онолико ресурса колико смо затекли. Све мере и политике за које се залажемо Двери и ја имају за циљ да  сваки грађанин, обичан човек, својим радом може себи да обезбеди пристојан живот и да има добре услове  и могућности да ствара и развија породицу, као и да створимо одржив систем који ће донети благостање генерацијама које долазе.

Да ли бисте могли да наведете неке конкретне мере и конкретна решења за која се залажете?

Образоваћемо Министарство за бригу о породици, повећаћемо дечији додатак, укинућемо пореза  на дечије потрепштине, увећаћемо надокнаду за породиљско одсуство и матерински додатак,  даћемо бесповратне субвенције за породице које хоће да живе на селу.

Покренули смо иницијативу за доношење Закона за помоћ презадуженим грађанима и породицама која подразмева проглашње личног банкрота, чиме би били изузети од извршења  место становања (кућа или стан)  и основни приходи за живот. То значи да нико не би могао да заврши на улици због неизмиреног дуга.

Ми смо искрени заступници интереса пензионера. Поднели смо у скупштинску процедуру два предлога закона који предвиђају надокнаду свих отетих делова пензије и  обавезу редовног усклађивања пензија са порастом цена и реалним трошковима живота. Владајуће странке које се представљају као борци за социјалну правду, Вучић  и ПУПС, нису прихватили  ова решења и настављају да пљачкају пензионере. Имамо потписан Споразум о социјалном партнерству са Удружењем синдиката пензионера Србије и Удружењем синдиката пензионисаних лица Србије. Вучићева одлука да се део пензија не исплаћује је неуставна и као што видимо тај закон уопште није привремен.

Снажно се противимо продаји бања и остале имовине које су у власништву Фонда ПИО. Сву одузету имовину треба вратити Фонду, та имовина треба да се користи и да се тако пуни Фонд, а не из буџета да се обезбеђује 40 одсто средстава за исплату пензија и да се пензионерима отима оно што су зарадили. Основаћемо Капитални пензиони фонд, тај систем може да буде самоодржив. Грађани морају да имају сигурност, да могу да зарађују за своју породицу и своју старост и да то нико не може да им одузме.

Пензиони систем је потпуно урушен  испуњавањем налога Међународног монетарног фонда (ММФ), Светске банке и Брисела. Стечена права осигураника и корисника, а то је преко 4 милиона људи, погажена су јер су све досадашње власти само извршавале постављене услове – да се пензије исплаћују из тзв. реалних извора, да се уведу ригорозни услови за одлазак у пензију у да се повећава старосна граница за одлазак у пензију.

Према неким проценама има најмање око 500.000 људи који раде, а послодавци их уопште нису пријавили или им доприносе и порезе уплаћују на износ минималне плате. Због велике незапослености, радници једино тако могу да добију посао и пристају на све услове.  Држава  је најодговорнија, јер дозвољава брутално кршење закона и понижавање радника. Томе мора да се стане на пут. Раднику и пензионеру морамо да вратимо достојанство.

Још увек трају преговори о подршци опозције заједничком кандидату. Да ли се у вашој странци размишља о подршци Јеремићу или Јанковићу како би се ојачали опозициони редови?

Не, јер постоји суштинска  разлика међу нама. Њихов једини циљ је  рушење Вучића, а наш циљ је промена политике. То не могу да понуде ни Јанковић нити Јеремић јер се они залажу за наставак  евроинтеграција, а основни предуслов да створите друштво у којем су интереси грађана, обичног човека, на првом месту, што је наш кључни циљ, јесте заустављање процеса евроинтеграција.

bosko obradovic03 N.S

Зашто кажете да је потребно зауставити процес уласка у ЕУ да би интереси грађана били на првом месту, зашто је то у колизији?

Зато што неолиберални концепт, који нам се намеће од 2000. године, на прво место поставља новац и профит. Тако је у Србији створен економски систем који штити интересе тајкуна, крупних капиталиста, Међународног монетарног фонда (ММФ), страних банака, систем који је  довео Србију до социјалног и економског краха, отерао младе, уништио породице, раднике претворио у обесправљену радну снагу, задужене грађане довео у робовласнички положај, просветарима, лекарима, пензионерима се отимају њихова примања по наредби ММФ, пољоприведа као најзанчајнија грана привреде је сахрањена, домаћи произвођач је уништен по диктату Брисела и због примене Споразума о стабилизацији и придруживању, као кључног инструмента за приступање ЕУ.

 Ми се  залажемо за независну и слободну Србију, а оштро се супротстављамо диктату и уценама било којег страног центра моћи и зато се противимо се уласку Србије у ЕУ. Србијом сада управљају Брисел, ММФ, Светска банка преко свог послушника Александра Вучића. Дошло је време да се порази Вучићев корумпирани режим. Само независна  држава  може да буде економски снажна и само у таквој земљи породица може да се развија и јача.

Грађани су веома критични према путу Србије у ЕУ, веома су нерасположени према уценама из Брисела, они препознају оно што су препознали грађани широм Европе у којој све више јачају евроскептични покрети, препознали су која је политика у њиховом најбољем интересу и неће више да трпе диктате из Брисела.

Шта мислите о Шешељу, као председничком кандидату?

Шешељ је Вучићев кандидат, он није опозициони кандидат. Да ли сте га некада чули да је озбиљно критиковао Вучића? Шешељ служи за одвлачење патриотских гласова и збуњивање јавног мњења.

Како оцењујете рад Владе на челу са премијером Вучићем?

Вучић не зна куда води Србију. Он само испуњава налоге западних центара моћи –Брисела, ММФ, Светске банке, НАТО, као и тајкуна и разних криминалаца. Вучићев режим је узурпирао државне институције, суспенедовао правну државу, злоупотребио моћ, увео политички терор над неистомишљеницима. Србија је данас угрожена на свим нивоима.

Вучић је грађанима у последњем експозеу, као и у оном претходном обећао просперитет и подизање животног стандарда.  Обећао је борбу против криминала и корупције, заустављање одласка младих,  покретање пољопривреде, правничнији систем социјалне заштите, гарантовање правног друштва, побољшање здравствене заштите, рационализацију броја запослених у јавној управи, одбрану суверенитета и територијалног интегритета када је у питању Косово и Метохија. Ништа од обећаног није испунио, осим што се грчевито држи једног обећања и то оног које је најпогубније по наше националне и државне интересе и интересе наших грађана, а то је пут у ЕУ по сваку цену.

Уместо обећаног просперитета и подизања животног стандарда Вучић је  понудио намештене статистичке податке, опљачкао је грађане смањењем плата и пензија, повећањем пореза и акциза. Уместо заустављања одлива мозгова, према неким проценама, у 2016. години из Србије је отишло око 60.000 људи. Отварање нових радних места заправо представља распродају  наших  квалитетних радника  страним инвеститорима и њихово потпуно обесправљивање. Вучић их продаје по свету као квалитетну и јефтину радну снагу. Неки случајеви, који указују на нехумане и тешке услове у којима наши људи раде за стране инвеститоре,  дошли су до јавности, медији су скренули пажљу на њих, а замислите колико је таквих примера. Двери се оштро противе субвенционисању страних инвеститора, ми хоћемо да се новац улаже у домаћу производњу. Уместо обећног покретања пољопривреде Вучић је опљачкао пољопривреднике претходних година, драстично смањио субвенције.

Уместо најављене Вучићеве борбе против криминала и корупције, гледамо како се у судским поступцима ослобађају Вучићеви пријатељи –  Динкић, Карић, Станко Суботић, Мишковић. Гледамо како је Фондација  Драгице Николић користећи државни апарат сакупила 12 милиона евра а нико не зна од кога и за које уступке. Видимо да нико не испитује порекло богатства премијера, министара, државних функционера које се мери милионима евра.

Вучићев режим је део уиграног пљачкашког система који је ојадио Србију и грађане преко страначких паразита, тајкуна који не плаћају порез, иностраних фирми које добијају енормне субвенције а израбљују наше раднике, иностраних банака  које пљачкају грађне преко неповољних кредита.

Залажете се за економско ослањање на Русију, али подаци говоре да је трговинска размена са ЕУ највећа.

То Вучић и заговорници уласка Србије у ЕУ истичу као важан аргумент како би одбранили своју погрешну политику.  Ситуација је сада таква зато што Србији није дозвољено да се економски развија и користи своје економске потенцијале. Брисел нас уцењује. Ту је најкарактеристичнији  пример кад је руски председник Владимир Путин био гост у Србији и рекао да има врло важну стратешку понуду за Србију, а то је да сада, када је руско тржиште значајно упражњено из разлога што су уведене контрасанкције европским произвођачима, Србија може да наступи на руском тржишту много озбиљније, да је Русија  спремна да инвестира у Србију, да направимо заједничка предузећа која би повећала српски извоз у Русију. Али, истовремено Брисел је рекао – ако то урадите, не можете даље напредовати на путу ка ЕУ. И Србија ништа није искористила.

Србији  није дозвољено да у пуном капацитету користи Споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом, а све што Србија произведе може да се пласира на великом руском тржишту. Шта је са нашим чланством у Евроазијској унији? И ту понуду смо добили од Путина. То је споразум о слободној трговини са пет држава Евроазијске економске уније, коју чине Русија, Беолорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан. Погледајте величину тог тржишта. Сав тај потенцијала Србија не користи, јер Вучићеве газде то не дозвољавају,  а онда нам објашњавају како је ЕУ наш најважнији спољнотрговински партнер са којим се обавља око 70% спољнотрговинске размене. Па јесте, зато што је Србија приморана на то, није јој дозвољено да се економски развија и да користи економске потенцијале који су јој на дохват руке. Најављивано је и формирање посебне Канцеларије за сарадњу са Руском Федрацијом у оквиру Владе, па ни то Вучић није смео да уради. Имамо Канцеларију за Европске интеграције, за улазак у ЕУ која се на наше очи распада, а оно што је у нашем интересу да радимо на побољшању економске сарадње са Русијом, то Вучићу није дозвољено.

 Ми се залажемо да се заустави даља примена погубног Споразума о стабилизацији и придруживању као кључног инструмента који подразумева свеобухватне припреме за чланство Србије у ЕУ. Због тог споразума у буџету су приходи од царина драстично смањени. Овај споразум не дозвољава заштиту домаћег произвођача, већ тржиште мора да се отвори за нелојалну конкуренцију. Домаћи произвођачи нису спремни да се такмиче са нелојалном конкуренцијом из ЕУ. Сада је, под притиском Брисела, Влада укинула царинску заштиту (прелевмане), увозну таксу за млеко, млечне производе, свињетину и свињску масноћу, што ће драстично да угрози наше домаће произвођаче.

Од 1. септембра 2017. године странци могу да купују пољопривредно земљиште у Србији и то је Вучићева и Динкићева економска политика: распродаја наших природних и привредних богатстава, и предаја економске слободе Србије у руке страним  монополистима. Дакле, спроводимо Споразум о стабилизацији и придруживању којим уништавамо домаће произвођаче, распродајемо ресурсе, зарад утопистичке идеје о уласку Србије у ЕУ која се распада. Погледајте колико је то бесмислена и сулуда политика.

ЕУ се данас налази у најгорој политичкој кризи од Другог светског рата која је кулминирала Брегзитом, као и у дубокој финансијској  и безбедносној кризи. Вучић је довео Србију у најгору могућу позицију – јасно је да се ЕУ распада и да Србија никада неће постати чланица, али Европска унија држи нашу земљу у статусу који Бриселу највише одговара, а то је да Србија води политику приступања иако никада неће бити чланица како би била у обавези да испуњава све налоге и како би остала под овом врстом колонијалне окупације.

Залажете се за јачу сарадњу са Русијом. А са ким још, ако не са Европском унијом?

Ми се противимо уласку Србије у ЕУ и диктату Брисела, да нам Брисел и међународне финансијске институције кроје будућност, али се залажемо за билатералну сарадњу са земљама – чланицама ЕУ, као и са свим осталим земљама на свету, на принципима равноправности, узајамног поштовања и немешања у унутрашње ствари.

Залажемо се за што чвршћу сарадњу са Руском Федерацијом у свим сферама. Ми имамо и потписан Споразум о сарадњи са Јединственом Русијом, Путиновом странком. Русија нам је увек помагала у најкритичнијим ситуацијама. Захваљујући Русији није прошла срамна британска декларација која је имала за циљ да српски народ прогласи за геноцидан, захваљујући Русији Косово није примљено у УНЕСКО. Русија стално истиче подршку нашем територијалном суверенитету и интегритету и нуди помоћ у свим сферама у којима нам је помоћ потребна. Русија  нас не условљава,  не уцењује,  није нас бомбардовала, није убијала наше грађане.

У измењеним геополитичким околностима, када Азија и Јужна Америка постају снажни привредни и политички центри, крајње је време да  почнемо да водимо политику у складу са својим интересима, да штитимо свој економски, политички, територијални интегритет и да успоставимо чврсту сарадњу са оним државама којима није циљ да нас економски израбљују и територијално комадају. Сматрамо да је важна сарадња са свим земљама блока БРИКС, јер су то  економије у експанзији, осим Русије и Кине, то су Бразил, Индија и Јужна Африка. 

Када је у питању Косово и Метохија, рекли сте да се залажете за прекид бриселских преговора?

Апсолутно, преговори у ЕУ искључиво су на штету наших интереса. Залажемо се да се прекину преговори којима управља Брисел и да се врате под окриље Савета безбедности Уједињених нација, где имамо савезнике у Русији и Кини и где не може да се договори ништа што је на штету српских националних и државних интереса. Бриселским споразумима Вучић је помогао заокруживању државности тзв. Косова, он је пристао на укидање српских институција на Косову и Метохији и прихватио је правни и законски оквир ове лажне државе. Сада покушава неким сулудим и опасним потезима, попут оног са возом,  да се представи као некакав заштитник српских интереса.

bosko obradovic dveri u kabinetu

Какав је ваш став по питању статуса Републике Српске?

За нас је Република Српска највећа победа српског народа у последњих 100 година. Преко 30.000 живота је уграђено у темеље РС, оних хероја који су спречили да се по трећи пут на простору Босне и Херцеговине догоди геноцид над српским народом. РС је и брана против било каквог новог геноцида над српским народом.

Српска треба да буде самостална, независна од вештачке и наметнуте БиХ, а у ближој или даљој перспективи, зависно од промене геополитичких околности, треба да буде део Србије. Ми се залажемо за уједињење. Србија и Српска треба да прошире своје специјалне везе ка једној врсти уједињења у конфедералну државу.

И у Црној Гори треба да се постави тема новог референдума о присаједињењу и Црне Горе таквој заједници држава. Србија, Република Српска и Црна Гора, то је национална визија Двери. То је потпуно природна жеља српског народа на Балкану да оствари своју заједницу држава.

А како се одвијају геополитичке околности у оквиру стратешког договора САД и Руске Федерације, таква идеја постаје све реалнија, посебно кад се има у виду борба против исламског тероризма и све оно због чега САД и Русија иду ка једном таквом стратешком партнерству од тренутка победе Трампа у Америци.

Сигуран сам да то ново стратешко партнерство Америке и Русије подразумева и Београд као једну од најзначајнијих балканских престоница, подразумева да српски народ коначно буде испоштован на развалинама бивше Југославије. А прави начин да се испоштује српско национално питање јесте да нам се омогући формирање заједнице наших држава.

Тврдите да Вучић уводи Србију у НАТО. На основу чега то тврдите и каква решења ви нудите у безбедносној сфери?

Са НАТО су потписали ИПАП споразум. Тиме је успостављен највиши облик сарадње са овом злочиначком организацијом, следећи корак је само улазак у НАТО. Да ли сте недавно видели тај скандал над скандалима да Вучић усмено постиже некакве договоре са представницима НАТО за које нико ништа не зна. Шта он то усмено договара у име Србије? Ми смо више пута захтевали да се одржи седница парламента управо на тему тог пузећег увођења Србије у НАТО и кршења Резолуције о неутралности, али никада нису хтели да је закажу и обавесте грађане шта раде иза кулиса у њихово име.

Ми се оштро противимо уласку у алијансу која је убијала наше грађане и која нам отима Косово и Метохију. Залажемо се за суштинску војну неутралност, а то подразумева успостављање баланса у сарадњи са НАТО и са Организацијом за колективну безбедност и сарадњу коју предводи Русија – ОДКБ, односно давање истих овлашћења и ОДКБ, одржавање истог броја заједничких вежби и  стручних семинара за кадете и официре са ОДКБ колико и са НАТО, дакле, по принципу реципроцитета у свим сегментима где постоји било који облик сарадње са НАТО да се успостави и са ОДКБ.

 Али ви видите какав је однос Вучића према „Руско-српском хуманитарном центру“.  То је обичан хуманитарни центар, нема никакве везе с војском, али Вучићу НАТО и Брисел не дозвољавају да особљу овог центра додели дипломатски имунитет, а то је уобичајена пракса. И Вучић испуњава те налоге. А то је обичан хуманитарни центар који је помагао нашим грађанима у свим ванредним ситуацијама, храбро су спашавали  наше грађане током поплава, и  очистили су од мина више од четири милиона квадратних метара и уклонили више од 1.500 експлозивних направа. Он чак ни то не сме, колико то далеко иде.

Ваша порука за крај?

Време је да се порази страначко-банкарски систем и да интерес поштених, пристојних и породичних људи буду на првом месту.