Прочитај ми чланак

РУСИ ИЗУМЕЛИ ОРУЖЈЕ које пробија сваки оклоп

0

Тим руских научника успешно је тестирао електромагнетни топ који може да пробије било коју врсту оклопа.

6

Тим руских научника успешно је тестирао електромагнетни топ који може да пробије било коју врсту оклопа.

Топ испаљује муницију при брзини од три километра по секунди, а уместо експлозива или других врста погона муниције ослања се на електромагнетну силу.

У последњем тесту испаљен је пластични цилиндар од 15 грама који је пробио алуминијумску плочу дебљине неколико центиметара.

„Електромагнетни топ је од велике користи у изучавању високоенергетске физике и планирамо да произведемо апаратуру која ће радити при брзинама већим од 4,5 километара по секунди“, рекао је Алексеј Шурпов, директор Шатура института у Москви.

И Америчка ратна морнарица ради на сличном пројекту.

Њено истраживачко крило већ годинама сања о овом футуристичком оружју, као и о бројним другим технологијама попут моћних ласера који могу да прате позиције бродова у неповољним временским условима или избуше рупе у трупу брода.

Морнарица се нада да ће електромагнетни топ уградити у нови ракетни разарач „УСС Зумwалт“ који производи велику количину електричне енергије неопходне за функционисање овог оружја.

У току развоја електромагнетног топа до сада је било много техничких проблема.

Снажно трзање које врши испаљивање муниције наносило је велику материјалну штету машинама, које су могле да испале метке само неколико пута пре него што би дошло до квара. Међутим, научници раде на развоју електромагнетног топа који ће у будућности моћи без проблема да испали муницију неколико хиљада пута.

Стручњаци ће до краја деценије покушати да усаврше прототип за оперативну употребу.