Прочитај ми чланак

УЗ ПОМОЋ РУСИЈЕ СРБИЈА ће производити оружје и извозити у Индију

0

Русија ће милијардама евра финансирати производњу српског наоружања које ће наше две земље заједничким снагама извозити у Индију. Премијер Србије Александар Вучић склопио је посао века током недавног боравка у Индији.

101021_putin-final_f

Русија ће милијардама евра финансирати производњу српског наоружања које ће наше две земље заједничким снагама извозити у Индију. Премијер Србије Александар Вучић склопио је посао века током недавног боравка у Индији.

Он је са вицепремијером Русије Дмитријем Рогозином постигао договор о заједничком пројекту у области наменске војне индустрије – да Русија финансира производњу, која ће потом бити пласирана у Индији. А у тај посао биће уложено неколико милијарди евра!

Договор је, како тврди одлично обавештен извор постигнут током недавног Вучићевог боравка на Глобалном самиту Вајбрант Гуџарат у Индији, на којем је био и Рогозин.

Тиме ће бити покренути сви капацитети и повећаће се производња у Србији. Иначе, како сазнајемо, део производње би требало да буде измештен у Републику Српску, чиме би се покренула и тамошња војна индустрија.

– Србија и Русија су се договориле о споразуму о заједничком уласку на индијско тржиште. Русија чини услугу Србији јер Русија снабдева Индију са 70 одсто – објашњава извор.

Највредније што српска наменска индустрија има су самоходно артиљеријско оруђе „нора Б-52“, школско-борбени авион „ласта“, као и оклопно возило „лазар 2“.

Владе Радуловић, војни аналитичар, сматра да би такав посао са Русијом и Индијом био значајан замајац за целу привреду.

– Многи аранжмани с Русијом су прилично поверљиви, а лично сматрам да би приоритет био да покренемо центар за оспособљавање, модернизацију и продужетак ресурса „мигова“, чиме би Србија могла да сервисира ратно ваздухопловство многих земаља. Такође, извоз нашег борбеног оружја и друге опреме знатно би покренуо нашу наменску индустрију, која има шта да понуди свету – наводи Радуловић.

Подсетимо, Вучић је недавно најавио је да ће са премијером Индије Модијем разговарати о унапређењу политичких и економских односа и војнотехничке сарадње:

– Имамо огромну перспективу у развоју економских односа и верујем да ћемо и у војнотехничким питањима успети да остваримо значајнију сарадњу, што доприноси развоју српске економије.

Љубиша Диковић: Ракетни систем и борбена возила

План државе је да током ове године што више развија домаће оружје.

– Очекујемо већ у 2017. увођење употребу ракетног система „морава“ и борбеног возило „лазар“, које развијамо десетак година – навео је Диковић.

Иначе, један од адута српске војне индустрије је и пешадијско наоружање.