Прочитај ми чланак

ПОПОВИЋ (ДСС): Србија у полуколонијалном статусу

0

Србија је у јако лошем стању, време је за промену политике. Надали смо се 2012. године да ће доћи до промене осовине политике, нажалост до тога није дошло.

j

Србија је у јако лошем стању, време је за промену политике. Надали смо се 2012. године да ће доћи до промене осовине политике, нажалост до тога није дошло.

Србија је чак и више у врсти полуколонијалног статуса него што је, по мојој процени, тада била. Ми нудимо нашу политику и идеју која значајно добија на снази јер смо једина странка која има јасну политику да Србија треба да буде и војно неутрална, што за већину странака није спорно само на папиру, рекао је Александар Поповић, члан Главног одбора ДСС и предеднички кандидат на предстојећим изборима, за емисију Центрифуга која се ексклузивно емитује на сајту Данаса.

– Политичка неутралност је оно за шта се Демократска странка Србије потпуно залаже насупрот владајућој политици да Европска унија нема алтернативу. Та владајућа политика је нешто што у целој Европи доживљава лагану пропаст, и потпуно је бесмислено да Србија иде у ту организацију која је непријатељска према њој и у којој Србији није место. Нама не треба нико из Брисела или било одакле да диктира шта ћемо да радимо. Ми смо за слободну Србију, рекао је Александар Поповић, члан Главног одбора ДСС-а и предеднички кандидат на предстојећим изборима.

Вршењем историјске ретроспективе, мислите ли да је могуће остварити неутралност?

– Наравно да то зависи и од историјских прилика, зависи од дневне политике… Не можемо ми као мала земља сами то да урадимо. За то је потребно имати или једну врсту договора између великих сила или на такав начин умешати друге велике силе мимо Вашингтона и Брисела у своје економске и политичке послове да би резултанта свега тога била та неутралност. Потребно је дакле веће учешће и консултација са оним силама које су противтежа Вашингтону и Бриселу.

То су Москва и Пекинг али и многе друге. Ту је потребно тражити основу за неутралност. И иако неутралност звучи као нека озбиљна и тешка реч то је у ствари једноставна слобода – да ми сами одлучујемо о својој судбини. Ја желим да будем слободан човек, моја деца слободни људи, па да, чак и ако грешимо, нека грешимо ми сами.

Зашто сте се у определили за кандидатуру?

– Демократска странка Србије којој припадам се определила да се кандидујем, а ја сам прихватио зато што је Србија у јако лошем стању и време је за промену политике. Надали смо се 2012. године да ће доћи до промене осовине политике, нажалост до тога није дошло. Србија је чак и више у врсти полуколонијалног статуса него што је, по мојој процени, тада била. Наш циљ да неке идеје које се, захваљујући медијској буци и спиновању, не чују, промовишемо и наметнемо са вером да ће сада, или врло брзо, оне превладати на политичкој сцени Србије.

Која је то нове политике и које су нове идеје о којима говорите?

– Није то нова политика. То је стара ДСС-ова политика која добија на значајној снази јер смо једина странка која има јасну политику да Србија треба да буде и војно неутрална, што за већину странака није спорно само на папиру. Са друге стране, чињеница је да је ова Влада и ова већина, дакле СНС, СПС и све странке које су у коалицији са њима, изгласале у парламенту врло лош споразум са НАТО који је у супротности са Декларацијом о војној неутралности коју је Србија донела.

Цео интервју можете да погледати на снимку: