Прочитај ми чланак

Ко пали фитиљ у Санџаку и на југу Србије

0

Да ли су захтеви који се баш сада чују из Санџака за аутономијом, а са југа Србије за припајањем Косову, нечији „окидач“ за дестабилизацију наше земље?

Sandžak

Flickr/ Ebs Els

Албанци са југа опет прете „одвајањем“ од Србије, а политички лидери Бошњака из Санџака нису задовољни третманом који имају код српских власти и стално понављају захтев за аутономијом.

Није ново да су ово две пулсирајуће регије у Србији, али питање је зашто се „побуне“ увек кад Србија покушава да стане, како-тако, са обе ноге на земљу?

Није тајна да су Америка и западне силе, које се годинама декларативно залажу за мир и добросуседство на Балкану, увек палиле и фитиљ за нове тензије на овим просторима. Ако овоме додамо и српске комшије, којима је главно гесло кад се ради о Србији — „да комшији цркне крава“ — реално је питати: да ли су Санџак и југ Србије нечији окидачи за нову дестабилизацију унутар Србије? И колико су захтеви које испостављају Албанци и Бошњаци заиста опасни?

„Не дестабилизују ови региони само Србију већ и Европу. Јер, ми смо један од главних мостобрана ка Европи од исламизма. Они могу да направе озбиљан проблем, и правиће га докле год Србија не буде имала чврсту координацију Србије и Републике Српске, потпомогнута Русијом и Трамповом Америком, а помогло би и да Ердоганова Турска узме у свему активнију улогу“, објашњава он.

Александар Павић, политиколог, за Спутњик каже да иза свега стоји западни либерални естаблишмент уз исламистички фактор. Сада постоји, додаје наш саговорник, журба исламистичког фактора који је повезан са пораженим снагама у Америци на председничким изборима, да управо покушају да додатно узбуркају ствари.

Наш саговорник додаје да ће се свуда, где се може, ствари дестабилизовати, али и отежавати неки нови договори који могу да се постигну у региону, као што је борба против тероризма и исламизма.

„То се чује с времена на време, и користи се обично како коме треба, у политичке сврхе. Генерално, све треба узети у обзир, и водити рачуна о томе, али то изоловано не може буде опасно осим ако се гледа у ширем контексту. Дакле, не треба багателисати али ни придодавати томе значај, како би то могло да ’уништи‘ Србију“, сматра он.

Зоран   Драгишић, члан Одбора за безбедност Скупштине Србије, сагласан је да реторика у Санџаку и на југу Србије јесте опасна јер побуђује негативне ствари у друштву, али сматра да то нису ствари које могу да дестабилизују државу.

Драгишић објашњава и шта подразумева под „ширим контекстом“:

„То може бити нека већа побуна на простору Косова и Метохије или некакав сукоб у Босни и Херцеговини, али политички субјекти из Санџака су део власти у Србији, на овај или онај начин, тако да ту проблем могу да направе само неки исламисти аутсајдери, али ни они сами од себе не представљају озбиљну претњу Србији“, закључује Драгишић.