Прочитај ми чланак

ЗБОГ ЕУ ГАС ЗА СРБИЈУ из Русије ће постати 13% скупљи

0

Ако саберете један и један, добијете три. Не верујете?

6

Ако саберете један и један, добијете три. Не верујете?

Онда ћемо саставити следећи ланац доказа.

Прво. Србија има са „Газпромњефтом“ уговор у коме је предвиђен попуст од 13% на куповину гаса у поређењу са средњеевропским ценама. Добар додатак за српски буџет, ако се има у виду да Србија годишње купује 1,5 милијарди кубних метара гаса и планира да доведе обим куповине до 5 милијарди кубика.

Истина, упоредо са попустом, у уговору постоји клаузула која забрањује реекспорт испорученог гаса у иностранство. А ако се изврши реекспорт, онда се попуст укида.

Наравно, Срби се могу радовати томе што су у пријатељским односима са Русијом и од тога имају веома „топле“ резултате. Но, та радост је, из визуре ЕУ, веома егоистична. Чак би се могло рећи – и глупа. Како се ти Срби могу радовати свом јефтином гасу, када се суседна Бугарска смрзава? То је херојска нација која је пре неколико година одустала од „Јужног тока“, који је такође предложио „Газпром“. Бугари су тада одмах посумњали да „Јужни ток“ представља Путинову махинацију у циљу подривања европског јединства и сложно су рекли „не“. Тачније речено, „не“ је рекло њихово руководство, а сами Бугари су били ћутљиви и остали су без гаса.

А онда су почела континуирана чудеса. Бугарско руководство је одбило да пусти у погон нуклеарну електрану „Белење“ коју је изградила Русија и која је могла да обезбеди грејање целе земље. Ви већ схватате да је струја са те електране заражена и да да је могла да подрије темеље Европске уније. Зато је ради обезбеђења грејања народа, руководство Бугарске продало две застареле термоелектране Американцима за модернизацију.

Американци су их, наравно, модернизовали, јер они воле све да модернизују, посебно ако то доноси добар профит. И заиста, они су имали добар профит. Цена електричне енергије за грејање у тим електранама, за један двособан стан у Софији, сразмерна је вредности средње пензије у Бугарској. Зато је данас у Софији широко распрострањено грејање на дрва чак и у вишеспратницама, што оповргава Дарвинову теорију о пореклу човека од мајмуна. Мајмуни такве глупости никад нису чинили.

Друго. Ми не знамо какву су захвалност од Брисела за одустајање од „Јужног тока“ добили бугарски руководиоци. Можемо само претпоставити да су они добили не толико од Брисела, колико од америчких компанија. Међутим, испоставило се да је гас још увек тако очајнички потребан земљи и тако се појавио протокол о изградњи дела гасовода из Србије за Бугарску.

Можете се смејати, но бугарско руководство говори да им је цев потребан као „наставак курса владе републике на обезбеђењу стабилности испорука природног гаса, диверсификацији извора и маршрута“, а такође и „транспарентног и ефикасног функционисања енергетског тржишта“. Да су имали „Јужни ток“, не би било никакве такве глупе лажи у земљи која се смрзава. И испоруке би биле стабилне, и било би топло у становима, и било би задовољно становништво. Но, шта да се ради? Сада је једина варијанта да се добије гас – купити га у Србији.

Сада треће и најважније.

Полагајући цеви у Бугарску, Србија ће се морати одрећи попуста на руски гас, јер испоруке у Бугарску представљају реекспорт, а то је забрањено уговором са „Газпромом“. Гас за Србију из Русије ће постати 13% скупљи.

Резултат ове једноставне математичке вежбе овако изгледа.

Србија, која још није постала чланица ЕУ, по наређењу из Брисела чупа Бугарску из нужника, која је тамо упала такође по наређењу из Брисела. Приде, она губи погодности за испоруку гаса, а то значи да ће српско становништво за ту послушност платити из сопствених новчаника.

На чему се може и честитати обема братским земљама, које су пожелеле да обавезно буду не просто европске, него веома европске државе.

Остаје да се браћи Србима посаветује да се не нервирају, него да добро запамте да сунце залази на Западу. Негде у области Кале, одмах иза отпада у логорима за избеглице.