Прочитај ми чланак

У АСТАНИ СЕ ЗАХУКТАВА: Провокативан говор вође побуњеника!

0

Преговори сиријске владе и побуњеника о окончању рата у Сирији почели с данас у главном граду Казахстана, Астани, и први су те врсте у последњих годину дана

astana-jutjub

Мало раније портпарол сиријске опозиције изјавио је Франс пресу да опозиција неће данас имати директне преговоре са сиријским властима.

„Први сусрет неће бити директни састанак с властима јер сиријска влада до сада није поштовала споразум постигнут 30. децембра о прекиду ватре“, изјавио је Франс пресу портпарол делегације побуњеника Јехја ал Ариди.

Делегацију опозиције чине истакнути чланови значајнијих побуњеничких група, предвођени Мухамадом Алушом из Армије ислама. Сиријску владу представљају амбасадор у УН Башар Џафари и војни званичници.

Једно од најзначајнијих питања о којима ће се расправљати на преговорима биће напори да се консолидује крхко примирје успостављено крајем прошлог месеца и олакшавање хуманитарне кризе у ратом разореној земљи.

Разговори у главном граду Казахстана, којима ће присуствовати и представник УН, воде се под покровитељством Русије, Ирана и Турске и део су најновијег настојања да се нађе политичко решење за окончање рата у коме је, према проценама, до сада однео 400.000 живота.

Преговори сиријске владе и побуњеника о окончању рата у Сирији почели с данас у главном граду Казахстана, Астани, и први су те врсте у последњих годину дана, јавила је агенција АП и додала да представници две стране седе у истој просторији.