Прочитај ми чланак

СИРИЈА Деир Ез-Зор се не жели предати Исламској држави – оружје у руке узеле жене

0

Данас је друга група од шест руских стратешких бомбардера Ту-22М3 провела ваздушне ударе по положајима терориста “Исламске државе” у подручју Деир Ез-Зора у Сирији, потврдило је руско Министарство обране.

deir-ez-zora-karta-21-01-2017

Борбени авиони су полетели с територија Русије и стигли у Сирију кроз ваздушни простор Ирака и Ирана. Удари у близини сиријског града Деир Ез-Зора су проведени по комадним центрима терориста и њиховим складиштима оружја и стрељива.

Током протекла три дана је сиријска војска уз велике потешкоће успјела повратити део територија између војне ваздушне базе и западног дијела Деир Ез-Зора, где се налазе у потпуном окружењу терориста.

Противнападом су присилили милитанте “Исламске државе” на повлачење и прегруписавање. Треба нагласити да Исламска држава на ово делу фронта има изразиту предност у људству и војној техници, док сиријска војска користи предности масовних ваздушних удара.

У петак, 20. јануараа, сиријска војска је напала ИДИЛ у подручју Џирајла и градског гробља, којег је изгубила у почетку терористичке офанзиве. Током жестоких борби је сиријска војска успјела повратити надзор над делом изгубљених подручја и заузети једну од оближњих узвисина.

Касно навечер истог дана, ИДИЛ је напао напали базу “Панорама” на јужном улазу у град и војно узлетиште из јужног правца. Други напад је одбијен уз ваздушну потпору сиријских и руских авиона, који су на положаје терориста спровели више од 40 ваздушних удара.

У суботу, 21. јануара, ИДИЛ је изнова напао положаје сиријске војске у подручју градског гробља. Напад је почео уобичајеном детонацијом аутомобила-бомбе, а затим су у напад кренуле велике снаге непријатеља.

У експлозији бомбаша-самоубојице су сиријске снаге претрпјеле губитке и нису издржале напад милитаната, те су се повукле. Тако су изгубиле положаје ослобођене дан раније, а ИСИЛ се приближио  згради болнице и полицијској академији.

Како би се спречило даље напредовање ИДИЛ-а, подигнути су готово сви авиони. Шест руских стратешких бомбардера Ту-22М3 су провели први вал удара, а данас је бомбардирање поновљено. Масовни ваздушни напади стратешких бомбардера и ловаца-бомбардера сиријског и руског ваздухопловства су дословно разарали подручја под контролом такозване “Исламске државе”.

Уз снажну потпору из ваздуха су у вечерњим сатима 21. јануара сиријске снаге опет кренуле у противнапад. У само четири сата је војска поновно ослободила западни део гробља и узвисину Џебал Макбара и Џабал Харабеш сјеверозападно од аеродрома. Удаљеност између града Деир Ез-Зора и блокираног аеродрома се смањила на око 1,3 км.

Положаји терориста у подручју узвисине Џабал Aл-Aмал, с погледом на аутобуску станицу, гађани су из ваздуха. Ваздушни удари су проведени и у подручју базе “Панорама”.

Жене Деир Ез-Зора су узеле оружје и придружиле се војсци у одбрани града

Јучер ујутро су се водиле интензивне борбе за узвисину Џабал Aл-Aмал, али је ИДИЛ одбио нападе владиних снага.

За два дана, према непотврђеним извјештајима, на терену је уништено 100 терориста, а више од 10 их је заробљено. Војска је такође претрпјела тешке губитке, углавном од бомбашких напада, топништва и тенковског гранатирања.

Већ трећи дан се шире гласине о смрти легендарног генерала Исама Захрединеја, али су се показале неистинитима и генерал је на снимцима виђен на првим борбеним линијама.

Тешке борбе су се водиле други дан о близини базе “Панорама”. ИДИЛ је на путем своје агенција Aл-Aмак саопштио да је заузео базу, али су до поднева 22. јануара уз подршку из ваздуха сви терористички напади на базу одбијени.

Обје стране у Деир Ез-Зор шаљу појачања. Упркос сталном бомбардирању, “Исламска држава” то чини лакше, јер свјеже снаге пребацује из Раке, где су Курди и њихови амерички саветници у потпуности обуставили војне операције.

Сиријска војска појачања шаље ваздушним мостом и 21. јануара су у Деир Ез-Зор размјештене прве јединице 104. Ваздушне бригаде сиријске војске.

Без обзира на све потешкоће, сиријска војска је остварила напредак у подручју гробља, смањујући удаљеност од кључних положаја одбране града до ваздушне базе. ИДИЛ је само у овим борбама изгубио око 30 бораца, прије свега јер се ради о подручју гробља и сусједним празним пољанама, што терористе онемогућава да учврсте заузете положаје.

Проблем је успоставити надзор и над рушевни комплексима уз кључну цесту, одакле је јако тешко истјерати милитанте “калифата”. Осим тога, бранитељи авио-базе морају решити проблем дистрикта Џираија.

deir-ez-zora-karta-22-01-2017

Проблем у овој фази битке је што ваздушни удари, иако од велике помоћи сиријским снагама, терористе из гробља и подручја Џираија гурају дубље у град, према пешадијским снагама сиријске војске и савезничким милицијама.

Колико је ситуација у граду озбиљна потврђује податак да је оружје подељено цивилном становништву, чак и женама, који град бране заједно с војском.

Слабо напредовање сиријске војске је  одраз тренутних потешкоћа, као што је мањак офанзивне пешадије, мали број оклопних возила, али и тврдоглави отпор “терориста” при сваком противнападу сиријске војске.

Све у свему, ситуација је за Сиријце и даље тешка, али још није безнадежна. Из подручја градског Свеучилишта и болнице, сиријске снаге још увијек имају наде за спајање делова тренутно раздвојене енклаве. Истовремено ИДИЛ морају држати под ватром и на другим дјеловима ратишта, како би спријечили терористе да не концентришу трупе у критичном подручју.

Као што смо рекли, ИДИЛ шаље нове снаге из Раке у Деир Ез-Зор, а сиријски извори наводе да се преко аеродрома Камишли припрема слање Републиканске гарде у Деир Ез-Зор из Дамаска. Свежа пешадија је у овом тренутку више него потребна, посебно Републиканска гарда сачињена од људи с борбеним вештинама у урбаним срединама који делују као део јуришних одреда. Сиријске агенције су путем Твитера јуче објавиле фотографије првог контингента појачања, којег је из Камишлија испратио гувернер регије Хасака.

Борбе последњих дана су показале да, унаточ неуспјеху од 15. до 17. јануара, Сиријци нису изгубили морал, те да настављају да пружају отпор, а када је могуће и прелазе у противнападе.