Прочитај ми чланак

ОВО НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Хрвати извисили, Трамп им не да авионе?!

0

Хрватска је у озбиљној паници да ће нови председник САД Доналд Трамп одустати од војних споразума са Загребом и договора о испоруци борбене ескадриле, којој су се Хрвати надали.

tramp_sinhua

Фото: Синхуа

Хрватска је у озбиљној паници да ће нови председник САД Доналд Трамп одустати од војних споразума са Загребом и договора о испоруци борбене ескадриле, којој су се Хрвати надали.

Иако је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, након што је Србија крајем прошле године добила мигове-29 од Русије, претила набавком америчких авиона и хеликоптера, по свему судећи, Колинда би могла да остане кратких рукава за то наоружање.

Како тврде хрватски аналитичари, нови председник САД, који је најавио дистанцирање од НАТО и ЕУ, могао би да препусти Балкан руском председнику Владимиру Путину. Тај потез би отворио пут ка стварању балканске четворке, односно савеза војно неутралних држава, коју би чиниле Србија, Црна Гора, Македонија и БиХ, због чега нема потребе да Америка наоружава Загреб.

Професор Твртко Јаковина истакао је да Хрватска мора да буде опрезна јер би управо она постала гранична земља у могућој новој прерасподели утицаја у Европи.

– Нестабилност САД може бити појачана с могућим дистанцирањем Вашингтона од ЕУ и вредности запада. Они који су његов избор поздравили шампањцем попут Русије сматрају да је дошло време за редефинисање односа, па би се могло догодити да САД одреде своје приоритете и можда препусте Русији нека подручја. Ту би Украјина прва настрадала јер најава укидања санкција Москве из Вашингтона може да значи такав сценарио. То би се могло догодити и на Балкану, а у првом реду би Црна Гора могла бити у неприлици – нагласио је Јаковина.

И хрватски професор Иво Банац истиче да је с Трампом ситуација врло неизвесна.

– Претерано је давати оцене шта се може очекивати од Трамповог мандата, али и то већ само по себи доста говори. Ситуација је непредвидива јер његове изјаве знају да буду контрадикторне. Ипак, оно што говори о НАТО, ЕУ и улози Немачке, рекао бих да је неуобичајено за америчког лидера. То може изазвати забринутост. Не слажем се с неким аналитичарима који паниче чак толико да сматрају да ће САД постати чинилац несигурности или да је ово почетак краја западне цивилизације – нагласио је Банац.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић ипак не губи наду.

– НАТО ће и убудуће бити високо на листи приоритета Америке. Сви, наравно, очекујемо прве потезе нове администрације. Ипак, морамо направити разлику између предизборне реторике и оне у време транзиције – закључио је он.