Прочитај ми чланак

Отворено писмо Талибана Трампу

0

Кабул -- Талибани су замолили председника Доналда Трампа да повуче оружане снаге САД из "мочваре" Авганистана.

tramp 4

Они су навели да ништа сем крвопролића и уништења није постигнуто у последњих 15 година, јавља Ројтерс.

У отвореном писму упућеном председнику САД, а објављеном на једној од званичних страница талибана, наводи се да су САД изгубиле кредибилитет након трошења билиона долара на неуспели подухват.

„Дакле, одговорност да се овај рат заврши је на вама“, пише у писму.

До сада, Трамп је јавно рекао врло мало о Авганистану, где се тренутно налази 8,400 војника САД, који су остали тамо као део коалиције предвођене НАТО-ом у циљу обуке локалних снага и као подршка у одвојеној противтерористичкој мисији САД-а.

Двојица чланова Трамповог будућег кабинета, генерал Дзејмс Метис као секретар одбране и бивши генерал Мајкл Флин као саветник за националну безбедности имају искуства у Авганистану.

Талибани су, међутим, упозорили Трампа да се не ослања на нереалне извештаје које су бивши председници добијали од генерала којима би, како кажу, наставак рата омогућио позицију и привилегије рата.

САД не би прихватиле страну силу на својој територији, па цак ни у суседној земљи, указуали су Талибани.

Такође су Вашингтон оптужили за наметање „суррогат администрације“ Авганистану упркос отпору тамношњих муслимана.

„Морате да схватите да се авганистанска муслиманска нација издигла изнад стране окупације“, стоји у писму.

Талибани су постојано напредовали против владе коју подржава Запад након што је западна коалиција окончала борбену мисију 2014. године и владине снаге сада контролишу само две трећине земље.

Они упорно позивају САД и савезнике да напусте Авганиста и искључују могућност прговора са владом док год су стране силе у земљи.

Трамп је оштро критиковао претходне америчке администрације због начина на који су решавеле сукобе али је такође обећао да ће збрисати екстремисте са лица земље.