Прочитај ми чланак

МИГРАНТ ИЗ АВГАНИСТАНА: „Дао сам 10.000 долара, а ево ме у Србији“

0

40 милиона долара потребно је за дугорочна решења мигрантске кризе, процене су УНХЦР и Међународне организације за миграције.

migranti15 N.S.

Те организације представиле су план за Србију за ову годину, који је део регионалног плана одговора на избегличко-мигрантску кризу, који ће се у великој мери ослањати на донације.

Док чека да му се испече пљескавица, Хамид из Aвганистана мало ће да згреје и руке. У Београду је три месеца и жели да стигне у Француску. Каже да нема намеру да иде у неки од центара за смештај избеглица.

„Кампови? Знам помало о томе, о кампу у Прешеву, али нас одатле шаљу назад у Бугарску. A ја сам већ дао 10000 долара једној особи која ми је гарантовала да ће ме пребацити даље или ће ми вратити новац“, наводи он.

Хамид је новац дао особи у Aвганистану, а због затварања граница има мале изгледе да прође даље. Због тога се све више избеглица задржава на територији Србије, а тренутно их је око седам и по хиљада, и самим тим се трошкови за пружање помоћи повећавају. План за Србију за 2017, који је направљен у сарадњи са нашом Владом, део је регионалног плана одговора на избегличку и мигрантску кризу који укључује и Турску, Грчку и Македонију.

„Пре свега заштита миграната и избеглица, друго поглавље тиче се пружања уточишта, хуманитарне помоћи, логистике, хигијене, затим здравље и исхрана и четврта област се односи на подршку локалним заједницама које су под притиском великог броја миграната“, каже Лидија Марковић из Међународне организације за миграције.

За спровођење овог плана потребно је 40 милиона долара, што је двапут више него раније, а план је представљен потенцијалним донаторима из целог света. Државни секретар у министарству рада Ненад Иванишевић каже да брига о мигрантима не сме бити на уштрб локалне заједнице, и да је донаторска помоћ важна, јер Србија нема буџет намењен мигрантима. Он је позвао невладине организације да не пружају помоћ мигрантима у баракама и парковима, јер их на тај начин мотивишу да не иду у прихватне центре.

„Не могу сви мигранти бити смештени у Београду. Значи места има, ми сад имамо 250 места у Прешеву, у Пироту има 50 места и да не набрајам више , али нигде на свету и дозволите ми то да кажем, мигранти не креирају политику миграција. Политику миграција свугде на свету креира Влада, а водећи рачуна о потребама миграната. И то исто радимо сви заједно“, истиче Ненад Иванишевић, државни секретар у Министрарству рада.

Процењује се да у парковима и баракама око Београдске аутобуске станице тренутно има око 1000 избеглица. Према речима Ненада Иванишевића, утврђено је да нико од њих ту не проведе дуже од 15 дана.