Прочитај ми чланак

Харадинај: Београд није мој главни град, Тачи и Мустафа су марионете Србије

0

Лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова и бивши вођа тзв. ОВК Рамуш Харадинај оптужио је данас косовског председника и премијера, Хашима Тачија и Ису Мустафу, да су "марионете Србије", због пристанка на наставак дијалога са Београдом без постављања било каквих услова.

brisel-vucic-dacic-mogerini-taci-mustafa

Харадинај, који је тренутно на условној слободи у Француској, објавио је на свом Фејсбуку да Тачи и Мустафа пристају на наставак разговора „упркос недавним нападима – подизање зида, воз, неосноване потернице, што значи да не разумеју интересе своје земље“.

„Опредељење Исе Мустафе и Хашима Тачија, да упркос околностима насталим узастопним српским нападима на суверенитет Косова, наставе разговоре са Србијом, значи марионетски положај“, написао је Харадинај.

Он је то објавио уочи сутрашње рунде разговора у Бриселу.

Прихватање дијалога без услова говори да Тачи и Мустафа не представљају интересе Албанаца и да не разумеју интересе Косова, сматра Харадинај.

Харадинај је, поводом изјаве руководиоца српског Тужилаштва за ратне злочине Милана Петровића да би по новим оптужбама његовим случајем могао да се позабави Специјални суд за злочине ОВК у Хагу, поручио да „Београд није његов главни град“.

Харадинај је након осам дана екстрадиционог притвора пуштен из притвора, али му је забрањено да напушта Француску до одлуке суда о захтеву Србије за изручење.

Француски суд у Колмару је Харадинају одузео пасош и наложио да се два пута седмично јавља надлежној полицијској управи.

Овај поступак изручења спроводи се по Европској конвенцији о екстрадицији, која временски не орочава доношење одлуке о захтеву за изручење.