Прочитај ми чланак

ГРЕГ ПОПОВИЋ: Српски тренер који је устао против Трампа

0

Тренер Сан Антонио Спарса српског порекла и један од најбољих у историји НБА лиге оштро је критиковао америчког председника Доналда Трампа за кога је рекао да је "незрео и емоционално и психолошки неуравнотежен".

i

Тренер Сан Антонио Спарса српског порекла и један од најбољих у историји НБА лиге оштро је критиковао америчког председника Доналда Трампа за кога је рекао да је „незрео и емоционално и психолошки неуравнотежен“.

Грег Поповић у новембру, када је Трамп победио на председничким изборима, изјавио је да му се „преврће у стомаку“. Ни поводом инаугурације му није било ништа боље.

Он је половину конференције за штампу пред утакмицу Спарса против „Каваљера“ посветио управо Трампу.

„Марш је био сјајан,“ рекао је. „Пренети ту поруку је важно. Имамо председника који функцију преузима са рејтингом нижим од било кога другог ко је икада сео у ту фотељу. Мислим да на његове приче не пада много људи, а нарочито откада је Хилари освојила више гласова од њега.“

Он је додао да је Трамп остао дужан објашњење и извињење свима онима према којима је показао мањак поштовања током кампање, али да се ничему што председник каже више не може веровати.

Поповић, бивши припадник америчких ваздухопловних снага, осврнуо се и на Трампову посету седишту ЦИА.

„Уместо да ода почаст за 117 обавештајаца погинулих на дужности, он је причао о броју присутних на инаугурацији. То је забрињавајуће и осећао бих се много боље када би на његовом месту била емоционално и психолошки уравнотежена особа која поседује зрелост својствену његовим годинама,“ рекао је Поповић који је од краја прошле године и тренер кошаркашке репрезентације САД.

Истакао је да је тешко да имате позитивну слику о некоме ко је оличење ксенофобије, мизогиније и притом се руга хендикепираним људима, поготово ако имате децу.

„Једна млада дама рекла је данас како би волела да је изашао тамо и обратио се свима о које се огрешио. Али није то урадио, јер то није оно што насилници раде. Ето зашто.“

Поповић није једини тренер НБА кошаркашке лиге који је критиковао Трампа. Стив Кер, тренер Голден Стејт Вориорса, сматра да је Трампова победа шамар „поштовању и достојанству“.