Прочитај ми чланак

ДОК СВИ ГЛЕДАЈУ У ТРАМПА, ПУТИН ШИРИ ВОЈНЕ БАЗЕ: Стижу нуклеарне подморнице!

0

Осим проширења руских база у Сирији, тако да могу да угосте носаче авиона и нуклеарне подморнице, Москва и Дамаск су договориле да ови објекти буду у руским рукама још најмање 50 година

rusija-podmornica-more-vojska-600x337

Док су очи света биле упрте у инаугурацију 45. председника САД Доналда Трампа, Русија и Сирија потписале су 50-годишњи споразум о руској употреби војних база у овој блискоисточној земљи, где ће руски контигент авиона и бродова остати стациониран најмање до 2067. године, пише newsweek.rs.

Након потписивања билатералног споразума, руски председник Владимир Путин подвукао је важност поновног успона Русије ка истакнутој позицији на Блиском истоку и што је јож важније, у источном Средоземном мору.

У споразуму се одобрава проширење и успостављање сталне руске ваздушне базе у Латакији, као и проширење поморске базе у Тартусу, тако да се обогући трајно присуство 11 бојних бродова. Ова експанзија омогућиће и пристајање већих пловила, као што је носач авиона „Адмирал Кузњецов, али и нуклеарних подморница које су већ поринуте у светска мора.

Осим тога, Москва ће у Дамаск послати инжењере и специјалисте који ће помоћи обнову сиријске морнарице и постављање нове поморске одбране ове земље.

Нови споразум, оцењују аналитичари, даље олакшава Русији „употребу мишића“ на Блиском истоку и омогућава јој да операције износи кроз дужи временски период, без потребе да се пловила и летелице враћају у базе унутар територија саме Руске Федерације.