Прочитај ми чланак

Данас је један од највећих светаца, а ретко ко зна за њега

0

Српска православна црква данас обележава Светог Григорија Ниског, рановизантијског теолога из четвртог века и једног од утемељивача идеје православља у хришћанству.

559062_grigorije_fГригорије из Нисе био је вођа ортодоксне струје у хришћанским расправама о светом тројству у четвртом веку.

Грчка православна црква сматра га утемељивачем православља уз још двојицу такозваних „кападокијских отаца“, Василија Великог и Григорија Назијанског.

Свети Григорије је као епископ у Ниси развијао доктрину по којој је хтео да помири хришћанство са Платоновим и старогрчким виђењем настанка света и природе. Критичари су му у то време замерали да се превише ослања на античке незнабожце.

Међутим, он је на овакве критике увек одговарао да „грчки филозофи нису криви што је Бог тек касније послао свог сина како би доказао своје постојање“, те да им зато „треба опростити веровање у више божанстава и узети од њих све идеје које су у складу са хришћанским учењем“.

Григорије Ниски први је јавно критиковао такозване зеленашке зајмове, забрањујући у својој епархији да црква било коме даје зајам за који ће тражити да се врати са каматом.

Бавио се и етичким проблемима обреда крштења, тврдећи да нико не може бити мањи хришћанин ако није крштен одмах по рођењу. Залагао се и да се у свеце уврсте многи нехришћани који су страдали борећи се за правду и против прогона хришћана.

Богослужна традиција православне цркве још увек се ослања на његове идеје и записе у којима је до детаља образложио како се на правилан начин држи служба.

Извор: Телеграф