Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Подржавам територијални интегритет и суверенитет БиХ

0

Србија и БиХ су опредељене за мир и стабилност у региону, за даље развијање економских односа као и заједнички развој инфраструктуре, поручили су данас премијер Србије Александар Вучић и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздићем.

q

Србија и БиХ су опредељене за мир и стабилност у региону, за даље развијање економских односа као и заједнички развој инфраструктуре, поручили су данас премијер Србије Александар Вучић и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздићем.

Београд — Премијер Александар Вучић је поручио онима који имају бојазан од ескалације политичких сукоба у региону у „нешто још лошије“, да је Србија посвећена миру.

Како је рекао, у том тону је текао разговор са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем, који је у Београду.

„Ако код некога постоји бојазан од наставка политичких сукоба који би се завршили на још лошији начин, Србија ће дати све од себе да окрене путању у супротном смеру и да наше земље најбоље сарађују“, каже Вучић.

Вучић је рекао да је разговарано и о односима у региону, да постоји јасна економска сарадња и да она расте из године у годину.

„Разговарали о конкретним и важним стварима, од сукцесије, до разграничења. Имамо четири тачке које нисмо договорили, али ће се ускоро састати наше екипе да наставе разговоре о томе“, рекао је Вучић након састанка са Звиздићем.

Вучић је истакао и да подржава територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине.

„Наш витални интерес је да приближавамо људе, да они разумеју да само стабилношћу и у миру можемо да напредујемо, да можемо људима да обезбедимо дубљи новчаник“, рекао је Вучић.

Правимо тим за модернизацију пруге Београд-Сарајево

Формираћемо заједнички тим за модернизацију пруге Београд-Сарајево, рекао је данас премијер Вучић након разговора са председавајућим Председништва БиХ Денисом Звиздићем у Београду.

– Ускоро ћемо формирати тим за модернизацију, наредни договори биће у БиХ, а позваћемо и представнике ЕУ и све друге укључене у Берлински процес – рекао је Вучић на прес конференцији коју је држао са Звиздићем.

Звиздић је потврдио важност договора о модернизацији пруге, те навео да се нада да ће коначна траса бити утврђена врло брзо и најављујући да ће након тога бити позвани кредитори и сви други који могу да помогну да се реализуије тај изузетно значајан пројекат за две земље.

Вучић је навео да је са Звиздићем разговарао о многим важним темама, међусобној подршци на европском путу, али и сасвим конкретно о томе да се формира тим који ће се бавити одржавањем 11 мостова између Србије и БИХ.

Такође, најавио је да ће ићи на сајам у Мостар, где су га позвали и Звиздић, али и Драган Човић, те да ће тамо бити организован посебан састанак наменских индрустрија две земље.

– То је добра вест, муницију и оружје можемо другима да продајемо, наравно, никоме не пада на памет да то користи овде, али да продајемо другима то може буде велики и значајан посао – поручио је српски премијер.

Муницију и оружје да продајемо другима

Вучић је навео да је са Звиздићем разговарао о многим важним темама, међусобној подршци на европском путу, али и сасвим конкретно о томе да се формира тим који ће се бавити одржавањем 11 мостова између Србије и БИХ.

Такође, најавио је да ће ићи на сајам у Мостар, где су га позвали и Звиздић, али и Драган Човић, те да ће тамо бити организован посебан састанак наменских индрустрија две земље.

– То је добра вест, муницију и оружје можемо другима да продајемо, наравно, никоме не пада на памет да то користи овде, али да продајемо другима то може буде велики и значајан посао – поручио је српски премијер.

Звиздић: Чешће ћемо се сретати

Денис Звиздић је истакао да је са задовољством прихватио позив да дође у Београд у званичну посету јер су дијалог и разговор као начини тражења решења прави и једини инструмент за унапређење односа.

“Овакав начин сарадње ће бити у фокусу нашег деловања. Ове године ће бити обележена са већим бројем сусрета и посета него до сада јер постоји доста значајних тема због којих се треба чешће сусретати”, нагласио је он.

Додао је да је за две земље најважнији даљи развој економских односа и да је са Вучићем разговарао о инфраструктурним пројектима, саобраћајном повезивању Србије и БиХ, Београда и Сарајева, али и о културној техничкој образовној и просветној сарадњи.

Он је најавио да ће БиХ у наредних месец дана одлучити која је то траса аутопута који ће повезивати два главна града након чега ће моћи да доведу кредиторе и инвеститори.

Звиздић је истакао да је њихова заједничка порука данас да су мир и стабилност најважнији приоритети у односима две државе и региона.

О санкцијама РС: Никад више блокаде међу Србима

Вучић је поновио да се Србија неће прикључити санкцијама Милораду Додику јер не доносе решење.

„Постоји одлука у српској влади, која је више прећутна и одлука између различитих представника српског народа који живе у РС, Србији и другим деловима у региону, да нам се никада не понови време из деведесетих када смо једни другима постављали блокаде на Дрини. Можемо да будемо овакви или онакви, то се у будућности неће поновити“, рекао је Вучић.

Премијер је то рекао упитан да коментарише наводе медија да ће немачка влада, заједно са партнерима из ЕУ, разговарати о увођењу европских санкција против председника РС.

Вучић је рекао да Србија не жели да се меша у унутрашње односе БиХ, да поштује БиХ као државу и РС као ентитет у БиХ.

„То је фер и коректан однос и ја мислим да овакав став никога није изненадио“, рекао је Вучић и додао да је и немачкој канцеларки Ангели Меркел, на њено питање зашто не подржава санкције Додику, одговорио исто.

Вучић је рекао да многи људи због емоција не разумеју значај опредељења за мир и стабилност, да им то звучи празно, али да се иза тога крије безброј дела који се морају учинити како би се мир обезбедио.

Премијер је додао и да пред званичницима из Сарајева не жели да критикује Додика, као што ни пред Додиком не говори ништа ружно о њима.

Звиздић је, одговарајући на исто новинарско питање, рекао да нико у БиХ није срећан што се лидер једне од највећих политичких странака налази на црној листи једне од најзначајнијих земаља на свету јер то није добра порука ни за инвеститоре, али да је до тога довело перманентно антидејтонско деловање.

„Очекујем да ће то бити добра порука за све у БиХ и да ће лидери који су то радили променити своју реторику, окренути се ка животним питањима, дијалогу и европском развоју БиХ“, рекао је Звиздић.

Он је додао да се у БиХ договором и дијалогом решавају сви проблеми и да не постоје институционалне назнаке о доминацији било ког народа.

„Свака друга прича о угрожавању надлежности или индиције ка промени статуса РС немају утемељење“, навео је Звиздић, додајући да се у БиХ поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ и да „свако ко перманентно ради на угрожавању таквих циљева у једном тренутку доживи статус санкција, као што је био случај са Додиком“.

Вучић: У Бриселу очекујем смиривање и јасне поруке о оружју

Премијер Алескнадaр Вучић каже да нема превелика очекивања уочи сутрашњем наставка дијалога у Бриселу, али да се нада јасним порукама ЕУ у вези с коришћењем оружја и оруђа где му није место.

„Немам превелика очекивања, важно је да замолимо европске званичнике да не подржавају довођење оруђа и оружја где му није место, а све остало решаваће се неким другим путем”, рекао је Вучић.

Како каже, нада се такође да ће шефица европске дипломатиоје Федерика Могерини одлучити да сусрети буду чешћи, јер, примећује, инциденти се догађају управо кад се састанци дуже не одржавају, или бар не као раније.

Инсистираће, додао је, да се сви проблеми решавају разговорм, мада, како каже, изгубио је донекле повефрење у поједине преговараче с албанске стране, па разговор сугрно неће тећи како је то било уобичајено претходних година.

„Не постоји сигурно нико ко познаје разговоре с Албанцима као ја. Причао сам и са Дачићем… Зато што их познајем понекад сам и депримиран због реакција које долазе из Србије и то од људи који појма немајуу шта се у тим разговорима догађа. А сам сам изгубио поверење у албанске представнике, јер не можете један дан да разговарате, а сутра шаљете тенкове”, приметио је Вучић.

Због тога, поручио је, не очекује превише али очекује смиривање и јасне поруке ЕУ о употреби оружја. „Можемо да наставимо разговор, али он неће никад имати ону врсту поверења која се три, четири године градила. Биће тешко доћи до закључка, али боље и тешко, него никако. Сваки резултат који укључује мир и стабилност је добар резултат”, поручио је српски премијер, преноси Танјуг.

Александар Вучић испред Палате Србија приредио свечани дочек Денису Звиздићу

Премијер Србије Александар Вучић дочекао је данас испред Палате Србија председавајућег Савета министара Босне и Херцеговине Дениса Звиздића, који предводи делегацију БиХ у званичној посети Београду.

Након свечаног дочека, Вучић ће разговарати са Звиздићем о регионалној стабилности и односима две земље, док ће министри у влади имати одвојене састанке са босанским колегама.

Вучић је најавио да ће са Звиздићем разговарати о важним питањима за две државе, истичући да је важно разговарати о заједничкој будућности, док је Звиздић уочи посете изразио уверење да ће његов сусрет с Вучићем имати позитиван утицај на укупну релаксацију односа Србије и БиХ.

Председник Владе Србије је синоћ био домаћин Звиздићу и на радној вечери по доласку делегације БиХ у Београд.

Босанскохерцеговачки премијер је са делегацијом допутовао синоћ у Београд, а на аеродрому Аеродрому „Никола Тесла“ их је дочекао први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Осим Звиздића, у делегацији БиХ су и заменик председавајућег и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, заменик председавајућег и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда, министар спољних послова Игор Црнадак и министар комуникација и транспорта Исмир Јуско.