Прочитај ми чланак

Русија ће укинути санкције ако Запад то учини први

0

Питање потпуног или делимичног укидања санкција према земљама које су увеле антируске ограничавајуће мере може се решавати само уколико те земље буду учиниле исто, изјавио је министар пољопривреде Русије Александар Ткачов.

moskvarusija-pixabay

Санкције зауставиле Русију не буде највећи извозник пољопривредних производа

– Питању укидања санкција треба приступати опрезно, уз поштовање интереса наших произвођача који су за време трајања тих ограничавајућих мера реализовали бројне инвестиције у нове пројекте – рекао је Ткачов.

Како је рекао, руски произвођачи хране су за време трајања санкција постигли сјајне резултате када је реч о замени увоза домац́им производима.

– За протеклих седам година производња пшенице је порасла за трећину, а порастао је и ниво производње меса. Русија, на пример, у потпуности себе снабдева пшеницом, месом, уљем, шец́ером и кромпиром – додао је он.

Ткачов је оценио да су друге земље вец́ убеђене да Русија, поред извоза нафте, може да постане и највећи извозник пољопривредних производа.

Само прошле године, додао је, порастао је извоз пољопривредних производа из Русије за четири одсто – на 17 милијарди долара.