Прочитај ми чланак

„Република Српска формирана у страху од повратка 1941.“

0

Некадашња председница Републике Српске Биљана Плавшић изјавила је да у новијој историји српског народа нема вреднијег достигнућа од Републике Српске, коју су Срби формирали у миру бојећи се да се не врати 1941. година.

630601_cskuatcxgaadgfs_f

– Дејтонски споразум је био праведан документ. Он јесте предвиђао да се ми повучемо на 49 одсто територије БиХ, иако смо до тада држали 72 одсто, али није величина важна, важан је квалитет, а оригинални Дејтонски споразум је пружао такав квалитет, давао државност Републици Српској – рекла је Плавшићева за београдску „Политику“.

Она је подсетила да су, према оригиналном Дејтонском споразуму, Република Српска и Федерација „биле као државе“, и приметила је да је у међувремену тај документ „очерупан“.

Плавшић је истакла да је Републику Српску међународно признао Дејтонски споразум. Она је указала да српски народ има право на референдум за одвајање јер, према међународном праву, сваки народ има право на референдум.

Бивша председница РС нагласила је да такав референдум не би био против Дејтонског споразума и изразила уверење да то не би довело до рата у БиХ.

Она је оценила да до војне интервенције не би могло да дође „због Русије“, која може да стави вето у УН.

Упитана како би се понашала на мјесту Додика и шта би га саветовала, Плавшићева је одговорила да би она само ћутала и радила.

– Ја бих ћутала, не бих давала изјаве и само бих радила. Направила бих Републику Српску као драгуљ – рекла је Плавшић.

Она је поручила да „никада не треба заборавити колико је висока цена постојања Републике Српске, колико је младих људи изгубило животе, колико је међу њима инвалида, колико се људи померило из својих кућа“.