Прочитај ми чланак

МАРИ БЕЗ ОДГОВОРА ЗА ЗВЕРЕВА – шок и крај за броја један!

0

Први фаворит Енди Мари елиминисан је са Аустралијан опена. Његов сан о овој титули већ у четвртом колу угасио је фантастични Миша Зверев - 7:5, 5:7, 6:2, 6:4!

Endi-Mari-5-620

Педесети тенисер света је само једном у каријери стигао овако далеко на неком гренд слем турниру, Мари га јако добро познаје из јуниорских дана, а његово ослањање на сервис волеј игру је мач са две оштрице против ритернера какав је Британац. Ипак, ништа од тога очигледно не значи да простор за изненађење не постоји.

На крају крајева, сви су видели шта је Истомин урадио у дуелу против Новака Ђоковића.

У намери да брзо онемогући сличан исход, Мари је од старта меча почео да притиска и тражи пукотину у приступу „старе школе“, а прву је пронашао у четвртом гему када је укротио неколико слабијих сервиса и стигао до брејка.

Који минут касније на семафору је писало 3:1 и 40:0 па се чинило да Енди има потпуну контролу над оним шта се дешава на терену.

Међутим, уместо рутинске завршнице првог дела и почетка рутинског одрађивања посла, публика на централном терену је тада само гледала увод у период узбудљивог и фантастичног тениса са обе стране, али пре свега демонстрације нападачког и ефикасног тениса у режији сјајног Мише Зверева.

Марију у намери да задржи ситуацију у својим рукама није помогло ни то што је чак три пута у једном гему имао помоћ мрежице.

Зверев је имао храбрости да притиска све време, да волејима тера Марија на потез више, али и да га, прилично неочекивано, сјајним ударцима левицом растрчава са основне линије.

Уследио је рибрејк, а затим је Зверев по први пут могао да потпуно преокрене.

На тренутак је Мари показао шта би требало да значи разлика између првог и педесетог тенисера на свету. Зверев је само за нијансу попустио на неколико минута, а Мари није. Британац се ишчупао, а затим повео са 5:3.

Ни то му није било довољно против расположеног ривала, напротив. Старији од браће Зверев није одустајао од свог плана, а када је поново пронашао фокус и ритам на мрежи, искористио је довољно климав сервис Марија да врати брејк, а затим и да направи још један и најави изненађење – 7:5!

Било је очигледно да Мари мора што пре да избаци расположеног Зверева из ритма, ако жели да нешто уради, па је додао гас на отварању другог сета и стигао до брејка.

Ипак, у наредних десетак минута ритам је остао на Ендијевој страни више због среће (поново) него због његове игре. Зверев као ни у завршници првог сета није дозволио себи да падне, па је одмах стигао до шансе за рибрејк.

Мари се први пут извукао тако што је његов лоше захваћен форхенд некако завршио на линији, а Мишин пасинг шот који сантиметар ван терена. Нова брејк лопта је стигла после двоструке сервис грешке Марија, али Зверев потом није казнио веома траљав волеј.

Мари се тада јесте спасао, али већ у следећем сервис гему није. Нервоза се поново увукла у његову игру, пре свега због немоћи да нађе праву игру, а после неколико неизнуђених грешака, дочекавши непоуздан сервис, Зверев је узвратио за 3:2.

Шампионски менталитет је нешто што се очекује од Марија, који је одмах „сломио“ противника, али не и од Зверева који је задржао концентрацију и експресно вратио меч у равнотежу.

Запањујуће је било гледати како се Зверев чупа и после 0:40 при резултату 5:4 за Марија, али би, чак и уз велике симпатије публике на централном терену и уз све што је до тада урадио, било потпуно невероватно да му је то пошло за руком на наредном сервису.

Прва у новом низу сет лопти била је довољна Марију да уз гласно „цоме он“ једва изједначи – 7:5 и 1:1 после равно два сата игре.

Да изгубљен сет неће много пореметити Зверева било је јасно када је натерао Марија да се десет минута мучи да одбрани први сервис у трећем сету.

Агресивни налети су се наставили, а Зверев је углавном, и све више, изгледао сигурније и спремније од ривала – било за брзе размене на мрежи било за жестоке ударце са основне линије.

То је довело до 0:40 у петом гему, што је расположени Зверев мајсторски искористио за вођство од 3:2.

Фрустрирани Енди не само да није имао снаге да узврати, већ је још једном испустио сервис у сету у коме је Зверев направио само једну неизнуђену грешку!

Из толиког минуса Мари није ни имао прилику да тражи излаз – експресних 6:2 за ново вођство Мише Зверева, који је тада постао човек за кога навија више људи на централном терену!

Мари просто више није знао шта да ради. Константна комуникација са ложом једноставно није могла да му да прави одговор за игру Мише Зверева.

Немац је мењао ритам као да је он први на свету и имао је одговор на све. Играо је као у трансу, када треба био је зид, скоро увек корак испред Ендија, читао је скоро сваки сервис и диктирао темпо без обзира на то да ли је у питању волеј игра или дуже размене.

Све то је стало у почетак четвртог сета, који је донео нови брејк, осми по реду за Зверева – 2:0.

Ако до тада некоме није било јасно, тада је постало потпуно очигледно – Енди се одавно више ништа није питао, слично као ни Новак против Истомина, а на Звереву је било да заврши посао.

Све је могло да се распадне при резултату 4:3 и 40:30, када је Енди очајно напао Немца на мрежи, а он после лошег лоба урадио оно што је теже – смеч је закуцао практично себи пред ноге.

Његов ментални фокус на овом мечу био је за дивљење, а додатни аргумент су била наредна два поена – без узмицања, врло самоуверена за 5:3!

Енди је уз мало муке успео да одсервира за опстанак на Аустралијан опену, а Зверев га је „милионитим“ изласком на мрежу, чак и када то не делује као најрационалније решење, натерао да прокрчи пут до гема шампионским бекхендом.

Ипак, ако је нешто било шампионски на овом мечу, то је био Зверев. Штоп волеј који је ухватио за 30:30 био је невероватан, а затим је са још 60 секунди фанатичног истрчавања на мрежу као у трансу стигао до највеће победе у каријери.

Енди Мари не само да није одбранио пласман у финале, фазу турнира у којој је досад играо и губио пет пута, већ долази у ситуацију да турнир за њега постаје оно што је Ролан Гарос дуго био Новаку Ђоковићу.

Мелбурн је већ у првој недељи остао без обојице, па сада епитет највећег фаворита, бар по АТП листи, носи Милош Раонић. Ипак, турнир, тенис и публика су од Зверева и Истомина добили два меча за памћење и још једну потврду да је глава, а не ударци то што суштински раздваја играче у самом врху.